Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie spune că justiţia din Moldova nu mai este coruptă. „Presa promovează o imagine eronată”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Poalelungi, preşedintele CSJ FOTO Adevărul
Mihai Poalelungi, preşedintele CSJ FOTO Adevărul

Justiţia din Republica Moldova nu este atât de coruptă precum pare, la această imagine contribuind politicienii şi jurnaliştii, a dat de înţeles preşedintele Curţii Supreme de Justiţiei, Mihai Poalelungi.

„Politicienii, ca să se deculpeze, dau vina pe justiţie. Discursurile multor politicieni sunt pline de critici în adresa justiţiei. Iar cei din mass-media le preiau şi le răspândesc. Astfel s-a format o imagine eronată a sistemului judecătoresc în societate”, a spus Poalelungi în cadrul emisiunii „Pahomi” de la postul de televiziune „Realitatea TV”, transmite IPN.

Mihai Poalelungi consideră că pe parcursul celor şase ani de când se află în fruntea sistemului judecătoresc lucrurile au evoluat spre bine. „Avem un salt calitativ al actului de justiţie. Dosarele se repartizează aleatoriu, toate şedinţele de judecată se înregistrează audio. Dacă înainte se auzea că cei care vor să ajungă judecători trebuiau să plătească sume fabuloase, acum nu se mai aude despre aşa ceva. Despre calitatea justiţiei noastre ne vorbeşte şi micşorarea numărului de cereri admisibile la CEDO. Republica Moldova nu se află acum în topul ţărilor cu cele mai multe dosare pierdute la CEDO”, a adăugat preşedintele CSJ.

Poalelungi a adus critici şi în adresa organizaţiilor neguvernamentale. „Orice iniţiativă de reformare din partea noastră a fost aspru criticată. Lasă să vină ei cu iniţiative. De criticat este mai uşor decât să faci ceva. La fel procedează şi cu iniţiativa de formare a judecătoriilor anticorupţie. Am venit cu această iniţiativă luând în considerare că doar 15 la sută din cele circa 500 de dosare pe cazuri de corupţie , care se examinează anual se finalizează cu condamnări reale la detenţie. Ar fi normal ca un număr de 5-7 judecători să se specializeze pe astfel de dosare, ţinând cont de situaţia actuală. Dar şi această iniţiativă a fost aspru criticată de societatea civilă”, a declarat preşedintele CSJ.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite