Preot: După majorarea tarifului la gaze, bisericile vor avea dificultăţi la achitarea facturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Tariful majorat la gaze pune în dificultate multe biserici şi mănăstiri din Republica Moldova, mai ales în ajunul iernii. Tariful de 11,08 lei pentru un metru cub de gaze este o problemă pentru comunităţile care şi cu vechiul tarif cu greu făceau faţă achitării facturilor.

 „În Republica Moldova majoritatea bisericilor din localităţi şi din mănăstiri au sisteme de încălzire cu gaze. La actualul tarif cheltuielile pentru comunităţile bisericeşti devin foarte mari”, a declarat pentru IPN preotul paroh al bisericii Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan Teologul din satul Peresecina, raionul Orhei, preotul Petru Garbuz.

El a explicat că pe timp de iarnă în biserica în care slujeşte în 24 de ore se consumă 100 metri cubi de gaze pentru menţinerea unei temperaturi de 15-16 grade Celsius. În 30 de zile se consumă 3000 metri cubi, ceea ce constituie 33 240 lei. Pentru comunităţile din localităţile rurale aceasta este o povară destul de mare, ţinând cont de sărăcia multora dintre locuitorii de la ţară. Dacă sătenilor nu le vor ajunge bani pentru a-şi achita propriile facturi pe timpul iernii, există riscul ca pentru facturile la gaz ale bisericilor problema să fie şi mai mare. „Bisericile nu aparţin preoţilor, ci comunităţilor credincioşilor, de aceea instituţiile statului, preocupându-se de cetăţeni, ar fi bine să ia în considerare şi problema facturilor la gaze ale bisericilor, acolo unde merg aceiaşi cetăţeni. Guvernanţii ]n calitate de credincioşi, fac parte şi ei din comunităţile bisericeşti”, a menţionat preotul Petru Garbuz.

Preotul de la Peresecina propune ca, în urma cererilor depuse, bisericilor şi mănăstirilor să li se aplice aceleaşi compensaţii ca şi consumatorilor casnici, ţinând cont de faptul că bisericile sunt aşezăminte non-profit. De asemenea, Vasile Garbuz a făcut trimitere la practica din ţările membre ale Uniunii Europene, în care majoritatea populaţiei o reprezintă creştinii ortodocşi. În Grecia, Bulgaria şi România statul sprijină bisericile. Preoţii primesc acolo salarii lunare, ca o recunoaştere a rolului deosebit al Bisericii Ortodoxe în ceea ce priveşte instaurarea unui climat de moralitate şi respect al legii în societate.

Întrebat dacă susţine această idee, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Bisericii Ortodoxe din Moldova, preotul Vadim Cheibaş, a declarat pentru IPN: „Sigur că susţinem, dar vom examina chestiunea în cadrul Mitropoliei, pentru a vedea dacă se impune o luare de poziţie din partea conducerii Bisericii”.

Potrivit feţelor bisericeşti, o soluţie alternativă pentru asigurarea bisericilor cu energie o reprezintă sursele regenerabile de energie: instalaţiile eoliene, parc fotovoltaic, colectoare solare pentru încălzirea apei, cazangerii pe biomasă, termoizolarea clădirilor bisericilor ş.a.. Dar şi în acest caz este nevoie de un program guvernamental de sprijinire a comunităţilor bisericeşti prin investiţii în noile tehnologii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite