Premieră la prezidențiale și referendumul din Republica Moldova: buletine de vot în șase limbi
0Pentru alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea Republicii Moldova la UE sunt disponibile în premieră buletine de vot nu doar în limba română, ci și în cinci limbi ale minorităților etnice, precum rusă, ucraineană, găgăuză sau bulgară.
Pentru pentru fiecare scrutin este disponibil un număr de 2.729. 996 de buletine de vot.
Conform angajaților Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Republica Moldova, dintre cele aproape 2.800. 000 de buletine de vot, cel mai mare număr, adică 2.092.641 sunt în limba română, iar celelalte: 631.979 în limba rusă, 115 în limba ucraineană, 3 400 în limba găgăuză, 870 în limba romani și 991 în limba bulgară.
„De menționat e că va fi pentru prima dată când buletinele de vot vor fi tipărite în limbile minorităților etnice”, au menționat reprezentanții CEC.
Pentru alegătorii din regiunea separatistă pro-rusă Transnistria au fost tipărite 90.000 buletine de vot, mai exact 45.000 în limba română și celelalte în limba rusă.
Două scrutine
Astăzi au loc alegeri prezidențiale și referendumul privind aderarea Rep. Moldova la UE. Primul scrutin are 11 candidați, printre care mulți ai Kremlinului, iar ultimul, care este esențial pentru viitorul european al țării este miza principală a lui Putin, încercând să le influențeze rezultatul ambelor prin intermediul oligarhului fugarul Ilan Șor.
Primul vot din Asia
Primul cetățean moldovean care a votat la alegerile prezidențiale și referendum este Ludmila Vizdoagă, o femeie stabilită de 19 ani în Coreea de Sud. Ea a parcurs peste 1.300 de km de la Seul până la Tokyo pentru a vota la secția de votare din Japonia, prima care s-a deschis.
Atât pentru referendumul republican constituțional, cât și pentru alegerile prezidențiale sunt deschise în data de 20 octombrie 234 de secții de votare în străinătate.
,,Dintre acestea, 3 secții de votare vor fi constituite pentru cetățenii Republicii Moldova aflați pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, Canadei, Regatului Norvegiei, Regatului Suediei, Republicii Finlanda şi Republicii Islanda care au ales să utilizeze drept metodă alternativă de vot, votarea prin corespondență”, au menționat reprezentanții Comisiei Electorale Centrale (CEC).
Iar cetățenii moldoveni din România își pot exercita dreptul electoral în cadrul a 16 secții de votare, cele mai multe fiind deschise în București, unde sunt trei și câte două la Iași și Cluj-Napoca.