Plata nejustificată a suplimentelor la salariu, fenomen sistematic la întreprinderile statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fenomen care apare sistematic în constatările şi concluziile Curții de Conturi este acordarea suplimentelor la salariu fără obiective măsurabile, indicatori concreţi ce urmează a fi realizaţi şi termenele de îndeplinire a lor pentru fiecare salariat, constată experţii Centrului Analitic Expert-Grup

După analiza celor 17 rapoarte ale Curţii de Conturi, publicate în primele două trimestre ale anului 2012, s-a constatat că în linii generale recomandările CC se referă la procedurile şi practicile de achiziţionare a bunurilor, cheltuielile pentru remunerarea muncii, managementul şi procedurile de control intern pentru fiecare entitate în parte.

„Cu regret, doar 40% din aceste recomandări sunt îndeplinite de entităţile care gestionează banii publicii, un fapt foarte îngrijorător. În linii generale, Curtea de Conturi îşi îndeplineşte obligaţiunile, însă rezultatele activităţii sale nu sunt utilizate de autorităţile statului pentru a eficientiza activitatea instituţiilor care gestionează banii publici. La capitolul achiziţionarea bunurilor de către întreprinderile publice se constată o ignorare totală a principiilor de transparenţă. Nu se respectă procedurile legale de achiziţii publice, fapt care conduce la pierderea a milioane de lei din bani publici. Doar în şase raioane auditate ca rezultat al netransparenţei licitaţiilor au fost pierduţi circa 6 milioane de lei", a declarat Rustam Romaniuc director de programe la Expert-Grup.

Salariile cresc, deşi veniturile au fost în scădere

În acelaşi timp, expertul a afirmat că în condiţiile în care indicatorii economico-financiari au înregistrat un declin pentru toate întreprinderile supuse auditului din domeniul aviaţiei civile, sporurile şi primele, inclusiv pentru înaltă eficienţă s-au majorat. „Din cei 496 milioane de lei achitaţi pentru salarii în anii 2010-2011, doar 38% au constituit salariul tarifar, în timp ce celelalte 62% au fost premii şi suplimente. Este greu de înţeles cum pe fundalul diminuării performanţelor sporurile salariale cresc", s-a arătat nedumerit Romaniuc.

Conform observațiilor echipei de audit, nivelul de remunerare nu este legat î'n nici-un fel de performanțele economice ale întreprinderii.
Astfel, la întreprinderile din domeniul aviației civile, activitatea economico-financiară a înregistrat un declin în perioada 2010-2011, în timp ce ritmul de creștere a cheltuielilor a depășit cel de majorare a veniturilor cu 8,7%.

„Materialele misiunilor de audit indică o practică absolut irațională (din punct de vedere al interesului public) și intolerabilă în materie de remunerare a muncii. Astfel, deși indicatorii economico-financiari au înregistrat un declin pentru toate întreprinderile auditate din domeniul aviației civile, sporurile şi primele, inclusiv pentru înaltă eficienţă, complexitate şi intensitate a muncii, au constituit la MoldATSA - 34,1 milioane de lei, la Air Moldova - 32,2 milioane de lei, la Aeroportul Internațional Chişinău- 23,4 milioane de lei, la Aeroport Handling" - 7,0 milioane de lei etc", constată experţii.

Salarii de sute de mii de lei în aviaţia civilă

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite