Planul de acțiuni al Consiliului Europei pentru Chișinău, lansat în timpul vizitei secretarului general Alain Berset. Ce prevede acesta
0Planul de acțiuni pentru Republica Moldova pentru anii 2025-2028 a fost lansat la Chișinău în timpul vizitei secretarului general al Consiliului Europei, Alain Berset. Planul sprijină țara în implementarea reformelor necesare pentru aderarea la Uniunea Europeană.

„Planul de acțiuni este important, mai ales, în contextul în care democrația în țara noastră este supusă unor amenințări fără precedent. Suntem ținta unei campanii hibride din partea Kremlinului, care prin atacuri cibernetice, campanii de dezinformare, corupție electorală la o scară fără precedent, încearcă să submineze dreptul nostru de a ne decide singuri soarta și viitorul. Mizăm pe sprijinul Consiliului Europei în combaterea acestor amenințări la adresa democrației”, a afirmat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.
„Consiliul Europei este alături de Republica Moldova în demersul său de a-și urma aspirațiile europene. Planul de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2025-2028 oferă o foaie de parcurs clară pentru următorii patru ani, ghidând țara către un viitor european mai solid – reformă cu reformă”, a adăugat secretarul general al Consiliului Europei, Alain Berset.
Sprijinul Consiliului Europei
Planul de acțiuni pentru Republica Moldova 2025-2028, cu un buget de aproximativ 30 de milioane de euro, a fost elaborat de autoritățile moldovenești împreună cu organizațiile neguvernamentale, fiind adoptat de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei în luna noiembrie a anului trecut.
,,Planul urmărește să sprijine țara în implementarea unor reforme ambițioase, esențiale pentru aderarea la Uniunea Europeană. Republica Moldova a obținut statutul de candidat la UE în iunie 2022, iar Cadrul de Negocieri a fost adoptat în 2024. Noile domenii incluse în prezentul plan de acțiune vizează combaterea traficului de ființe umane, prevenirea consumului de droguri și a dependențelor, precum și implicarea sporită a societății civile și a tinerilor în procesul decizional democratic. Planul de acțiune va sprijini, de asemenea, autoritățile naționale în abordarea provocărilor generate de crizele regionale și globale și în combaterea efectelor războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei”, au anunțat reprezentanții Consiliului Europei.
„Acest plan ne va ajuta să construim în continuare un stat de drept, cu instituții puternice și apte să facă față provocărilor din exterior. Anul 2025 este un an important pentru parcursul european al țării noastre – un parcurs votat de către majoritatea moldovenilor în cadrul unui referendum. Fără îndoială, avem încă mult de lucru, dar noi suntem determinați să ne apărăm democrația și să avansăm pe calea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, a adăugat Parlamentului, Igor Grosu.
Vizită de două zile
Planul de acțiuni pentru Chișinău este al patrulea act al Consiliului Europei, primul fiind lansat în anul 2013.
La Chișinău, secretarul general al Consiliului Europei, Alain Berset, întreprinde o vizită în perioada 12-13 februarie. Acesta are programate întrevederi cu mai mulți demnitari moldoveni, precum premierul Dorin Recean și ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Oficialul european va discuta, de asemenea, cu studenții Universității de Stat din Moldova (USM), tema discuției fiind „Dezinformarea – o amenințare la adresa democrației europene”.