Philip David Batson, ambasadorul Marii Britanii la Chişinău: „Nu văd valuri de moldoveni care şi-ar părăsi ţara pentru Marea Britanie“
0Experţi şi diplomaţi resping temerile presei din Marea Britanie precum că basarabenii cu cetăţenie română vor lua cu asalt ţara.
Un studiu finanţat de Fundaţia Soros România distruge stereotipurile şi îngrijorările presei din Marea Britanie privind „invazia“ moldovenilor cu paşaport românesc.
„Acest pericol este unul inventat, exagerat şi folosit pe post de ţap ispăşitor atunci când tabloidele britanice decid să pună la zid imigranţii români, folosindu-se de cazurile extreme cu români infractori sau cerşetori“, susţine Sergiu Panaite, autorul cercetării.
Expertul estimează că între 1991 şi 2012 aproximativ jumătate de milion de basarabeni au primit cetăţenie română. „O cifră aparent mare, însă dacă e s-o comparăm cu numărul de cetăţenii acordate de Marea Britanie, de Franţa sau de Spania, România e cu mult în urmă. Totuşi, jumătate de milion de moldoveni-români sunt un real pericol pentru piaţa muncii UE, ar spune un tabloid britanic, doar că sunt anumite aspecte care mai trebuie luate în calcul“, consideră expertul.
În continuare, el enumeră motivele care fac imposibilă plecarea masivă a basarabenilor în Regatul Unit. „Pentru a emigra, pe lângă cetăţenie mai e nevoie de un paşaport sau de o carte de identitate românească. Al doilea aspect este că nu toţi moldovenii cu cetăţenie română doresc să emigreze în Marea Britanie. Al treilea aspect este că cele mai mari fluxuri de migranţi din Republica Moldova au părăsit ţara în perioada 1998-2003“, argumentează Sergiu Panaite.
„Cred că jurnaliştii au exagerat cifrele, având la bază bancuri sau poveşti pe care le-au auzit“ - Philip David Batson, ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova
Limba engleză este încă un motiv pentru care basarabenii ocolesc Marea Britanie, atunci când îşi caută un loc de muncă peste hotare. „Italiana, spaniola sau portugheza sunt mai uşor de învăţat decât engleza, dat fiind faptul că româna este o limbă latină. Singurul grup de persoane care ar putea alege ca destinaţie Marea Britanie ar fi tineri şcoliţi, cunoscători de engleză, care nu au reuşit să-şi găsească un job decent în Republica Moldova“, concluzionează autorul studiului.
Cifre din bancuri şi poveşti
Şi ambasadorul Marii Britanii la Chişinău, Philip David Batson, combate îngrijorările presei britanice. „E uşor să vinzi ziare în Marea Britanie atunci când prezinţi date statistice şocante, dar eu le-aş pune sub semnul întrebării. Acestea trebuie verificate cu atenţie, însă eu nu văd valuri de moldoveni care ar părăsi Republica Moldova pentru Marea Britanie, legal sau ilegal. Cred că jurnaliştii au exagerat cifrele, poate având la bază bancuri sau poveşti pe care le-au auzit. Sigur, sunt oameni care pleacă, dar foarte puţini“, ne-a declarat diplomatul.