Perspective sumbre pentru piaţa muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agenţii economici susţin că în 2013 vor fi create mai multe locuri de muncă în domeniul IT
Agenţii economici susţin că în 2013 vor fi create mai multe locuri de muncă în domeniul IT

În 2013, numărul locurilor de muncă nou-create va fi în descreştere faţă de anul trecut. Cele mai multe şanse de angajare vor avea surorile medicale, programatorii, cusătoresele, bucătarii şi vânzătorii

Anul trecut, la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă erau înregistraţi 626.000 – şomeri din 1,269 de milioane de persoane apte de muncă, arată datele studiului „Prognoza pieţei muncii pentru anul 2013“, lansat ieri de ANOFM.
Pe lângă analiza situaţiei din 2012, specialiştii au făcut pronosticuri pe 2013, bazându-se pe rezultatele chestionării a peste 3.000 de agenţi economici din diferite ramuri. Potrivit cercetării, cei mai mulţi moldovenii fără locuri de muncă, 72%, sunt din mediul rural. Tot oamenii de la sate îşi găsesc şi cel mai greu un job, deoarece aici numărul locurilor de muncă vacante este de doar 12%, restul fiind concentrate în mediul urban.

Nivel scăzut de calificare

Experţii constată că unul dintre factorii care fac dificilă angajarea este nivelul scăzut de calificare al potenţialilor angajaţi. Din numărul total al şomerilor înregistraţi în 2012, 40% sunt persoane cu studii primare şi gimnaziale, 20% - persoane cu studii liceale şi medii, 22% - persoane cu studii profesionale, 10% - persoane cu studii superioare şi 8%- persoane cu studii medii de specialitate.
„Cu baza materială de la noi, învăţământul profesional a rămas în secolul trecut, în timp ce tehnologiile au avansat. Tinerii trebuie să fie pregătiţi conform necesităţilor pieţei muncii de astăzi, trebuie revăzute planurile de înmatriculare la învăţământul secundar profesional la meseriile solicitate pe agenţii economici“, a accentuat Ştefan Calancea, director-adjunct la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.  

ŞANSE DE ANGAJARE

Potrivit aceleiaşi surse, în 2013 cele mai multe angajări (17,4%) se vor face în industria de prelucrare, 15% în sănătate şi asistenţă socială, iar 10,3% în comerţ. Totodată, angajatorii planifică şi disponibilizări. Cele mai multe – 18,2% - sunt aşteptate în domeniul hotelurilor şi restaurantelor, 12,5% în agricultură, 8,4% în domeniul transport şi comunicaţii, dar şi 6,5% în învăţământ. „Pentru acest an se observă o tendinţă de descreştere a numărului de locuri de muncă nou-create. Acest lucru se datorează dezvoltării nesemnificative a economiei naţionale şi revizuirii indicatorilor de creştere economică. Se va modifica volumul şi structura angajărilor în economia naţională, lucru care depinde şi de evoluţia consumului“, se menţionează în studiu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite