PD, PCRM şi PSRM vor examina statutul de neutralitate al Republicii Moldova. Liberalii: Nu suntem un stat neutru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comunistul Vladimir Voronin şi democratul Dumitru Diacov
Comunistul Vladimir Voronin şi democratul Dumitru Diacov

După ce marţi, Comisia pentru securitate naţională din Parlamentul Republicii Moldova a scos de pe ordinea de zi proiectul comuniştilor cu privire la neutralitatea ţării, astăzi deputaţii au votat un alt proiect. Astfel, la propunerea democraţilor, a fost creat un grup parlamentar care să examineze prevederile propuse de PCRM.

Potrivit comuniştilor, proiectul de lege „stipulează în mod expres interdicţia de participare a Republicii Moldova la uniuni şi structuri militare şi neadmiterea susţinerii, sub orice formă, a altor state, care ar putea creşte potenţialul militar al acestora”. Totodată, documentul prevede care va fi relaţia Republicii Moldova cu Organizaţia Naţiunilor Unite, atunci când se face referire la unele acţiuni cu caracter militar. Proiectul interzice şi amplasarea pe teritoriul Republicii Moldova a forţelor militare străine şi, în acelaşi timp, se referă la posibilitatea demilitarizării totale sau parţiale a ţării.

Potrivit lui Veaceslav Untilă, preşedintele comisiei de profil, proiectul comuniştilor nu are avizul Guvernului, iar din nouă comisii, numai trei s-au expus.

Proiectul PCRM, înlocuit de proiectul PD

În şedinţa de joi, 14 mai, Parlamentul a votat însă un alt proiect de hotărâre, care prevede crearea unui grup de lucru pentru analizarea prevederilor juridico-constituţionale ale proiectului de lege, elaborat de comunişti.

„Noi nu propunem să lansăm discuţii pe marginea unui proiect de lege organică. Dar noi propunem să formăm un grup de lucru şi să ne ocupăm serios, pentru prima oară în istoria ţării, de examinarea serioasă, juridică, politică a acestui subiect. Este calea cea mai potrivită. Noi avem trupe. Şi doar în condiţiile unei întăriri a statutului de neutralitate, recunoscut internaţional e unica şansă ca pe teritoriul ţării să nu fie trupe străine. Altminteri, acele trupe nu vor pleca niciodată. Vor veni între timp alte trupe. Vom ajunge la război, ceea ce este inadmisibil”, a argumentat liderul democraţilor, Marian Lupu.

Iniţiativa a fost susţinută de comunişti şi socialişti, formarea grupului fiind votată de 49 de deputaţi, majoritatea celor prezenţi în sală.

Liberal-democraţii au declarat că se vor abţine de la vot, inclusiv de la participarea în grupul respectiv. Iar liberalii au criticat dur proiectul. „Pe 9% din teritoriul ţării sunt trupe străine, ale Federaţiei Ruse. Noi considerăm că R. Moldova nu este un stat neutru. Vom încerca să demonstrăm acest lucru. Suntem siguri că fiecare deputat conştientizează că iluzia că RM este un stat neutru este un mare pericol pentru noi. Noi trebuie să găsim aliaţi şi să ne apărăm de imperialismul rus. Nu participăm la trucuri, jocuri, grupuri”, a afirmat deputatul liberal Valeriu Munteanu.

Amintim că, săptămâna trecută proiectul de lege al comuniştilor a fost dur criticat expertul Fundaţiei Universitare a Mării Negre, George Scarlat. El arată într-o analiză amplă că Memorandumul Kozak din 2003 s-a transformat în proiectul PCRM din 2015 privind „consolidarea neutralităţii Republicii Moldova”.

Mai multe citiţi AICI:

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite