PAS propune înăsprirea sancţiunilor din Codul Contravenţional pentru construcţiile ilegale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Partidul Actiune si Solidaritate

Deputaţii PAS şi consilierii municipali PAS, Roman Cojuhari şi Zinaida Popa au propus un proiect de lege ce presupune o înăsprire a sancţiunilor pentru contravenţiile în domeniul construcţiilor şi monumentelor istorice, precum şi o dezvoltare a tipului sancţiunilor aplicate persoanelor cu răspundere administrativă şi juridică prin includerea sancţiunii complementare de interdicţie a ocupării funcţiilor de răspundere de până la un an de zile.

În mod specific, proiectul de lege prevede intervenţii în 3 domenii distincte şi anume: 

  • Înăsprirea sancţiunilor pentru încălcarea regimului de intervenţie în cazul monumentelor istorice şi de for public;
  • Revizuirea categorizării sancţiunilor pentru contravenţiile asociate activităţii în domeniul construcţiilor, astfel încât sancţiunile să fie comensurabile cu impactul acţiunii;
  • Introducerea sancţiunilor complementare, precum cele de interdicţie de ocupare de până la un an a unor funcţii de răspundere pentru funcţionarii şi persoanele de răspundere. 

Modificarea art. 177 – Construcţiile ilegale

Acest articol este unul din cele mai des încălcate de către constructori şi oficialii din primării. Prin exemplu, doar pe parcursul anului 2021, doar Agenţia de Supraveghere Tehnică a constatat 544 de contravenţii, care reprezintă diverse încălcări în domeniul construcţiilor.

La momentul de faţă prevederile curente nu sunt în măsură să preîntâmpine acţiunile ilicite în domeniul construcţiilor. Drept dovadă este şi haosul construcţiilor pe care îl avem spre exemplu în Chişinău.

În aceste condiţii, PAS a venit cu o majorare semnificativă a sancţiunilor pentru încălcarea legislaţiei şi documentelor normative în construcţii. Astfel, pentru contravenţiile legate de construcţia, reconstrucţia, modificarea documentaţiei de proiect sau elaborarea acesteia nu în conformitate cu cadrul normativ în vigoare sau certificatul de urbanism propunem majorarea amenzii de la maxim 9.800 de lei cât este acum pentru persoanele juridice la 75 de mii lei.

Având în vedere practica vicioasă din ultimii ani când proiectanţii, diriginţii de şantiere, administratorii companiilor admiteau abateri grave a documentaţiei de proiect şi a lucrărilor propriu-zise de la normele legale dar şi de la documentaţia de urbanism am decis să venim şi cu o sancţiune complementară pentru persoanele cu răspundere care va însemna interdicţia ocupării anumitor funcţii pe un termen de până la un an de zile. 

Modificarea art. 74 – Monumente istorice.

Modificările propuse la Codul Contravenţional în ceea ce priveşte acţiunile ilicite în raport cu monumentele istorice şi de for public este o continuare logică a modificărilor votate recent în raport cu legea 1530 cu privire la ocrotirea monumentelor istorice.

PAS a decis să vină cu propunerea înăspririi sancţiunilor pentru intervenţiile care ţin de monumentele istorice şi cele de for public. Astfel, spre exemplu în cazul încălcării regimului de protecţie şi de folosire a bunurilor de patrimoniu cultural şi a monumentelor de for public sancţiunea va creşte de la o amendă de maximum 7.500 de lei pentru persoane juridice la cel puţin 50 mii lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite