Parlamentul European a votat sprijinul de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova. Când vor ajunge banii
0Parlamentul European a votat marți în favoarea acordării unui sprijin de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova, banii urmând să accelereze reformele și integrarea în UE, să consolideze reziliența și să reducă impactul războiului de la graniță.

UPDATE Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a mulțumit Uniunii pentru suport.
,,Un moment important pentru Moldova: mulțumim Parlamentului European pentru sprijinul acordat Planului de Creștere — un vot puternic de încredere în viitorul nostru.1,9 miliarde de euro în investiții pentru a dezvolta economia, a crea noi oportunități și a îmbunătăți viața oamenilor, pe măsură ce ne apropiem de Uniunea Europeană”, a precizat lidera de la Chișinău.
UPDATE Premierul moldovean, Dorin Recean, a afirmat că sursele financiare vor fi investite în proiecte mari din domenii precum infrastructură sau învățământ.
,,Acești bani nu sunt doar cifre pe hârtie – ei înseamnă investiții în proiecte mari, cu beneficii importante pentru cetățeni, precum 3000 km de drum reparat, 35 de școli-model, platforme industriale unde să vina fabrici și uzine ca să creeze locuri de muncă.Despre asta este Uniunea Europeană – familie care ne susține atunci când avem nevoie și care investește în viitorul nostru. În următoarea lună vom veni cu un plan concret de utilizare a banilor oferiți”, a scris prim-ministrul Republicii Moldova pe pagina sa de Facebook.
UPDATE Pentru el au votat 499 de europarlamentari, 117 au fost contra, iar alți 44 s-au abținut.

Acesta este cel mai mare instrument de sprijin oferit până acum Republicii Moldova din partea UE, iar prima tranșă de bani va ajunge în luna aprilie în țara vecină.
,,Votul istoric de astăzi, cu o majoritate clară, arată că suntem uniți la nivelul Parlamentului European în a sprijini și mai mult Republica Moldova în următoarea perioadă. Rezultatul de astăzi este și meritul conducerii proeuropene de la Chișinău și al oamenilor din Republica Moldova care au rezistat amenințărilor dinspre Federația Rusă și au susținut clar parcursul european al țării”, a notat eurodeputatul Siegfried Mureșan pe internet.
Liderii de la Chișinău, printre care Igor Grosu, președintele Parlamentului și șeful Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a subliniat că țara sa nu este singură, având susținerea Uniunii.
,,Votul istoric în Parlamentul European s-a produs! Moldova nu e singură, Moldova are prieteni de nădejde în Uniunea Europeană”, a scris Igor Grosu pe pagina sa de Facebook.
Știrea inițială
Votul a fost oferit după ce, recent, sprijinul de 1,9 miliarde de euro pentru Chișinău a fost adoptat în comisiile de specialitate din Parlamentul European, acesta fiind votat de 76 de europarlamentari, 13 au fost contra și doi s-au abținut.
Eurodeputatul Siegfried Mureșan a anunțat că sprijinul nu a fost aprobat de extremiștii antieuropeni, aceștia fiind ,‚prieteni ai lui Călin Georgescu”.
,,Toți europarlamentarii din Partidul Popular European, alături de Socialiștii, Grupul Renew, Conservatorii și Verzii au votat unanim în favoarea Republicii Moldova. Puținele voturi împotrivă au venit din partea extremiștilor antieuropeni, prieteni ai lui Călin Georgescu. Acest rezultat arată clar că forțele proeuropene sunt unite în sprijinul Moldovei și al parcursului său european”, a concluzionat Siegfried Mureșan.
În data de 20 februarie, negociatorii Parlamentului European și ai Consiliului UE au ajuns la un acord provizoriu privind Mecanismul de Reformă și Creștere pentru Republica Moldova, prin intermediul căruia vor fi acordate cele 1,9 miliarde de euro.
Uniunea a convenit asupra unui Plan de Creștere mai mare față de cel anunțat inițial. Astfel, din suma totală, 1,5 miliarde de euro vor fi oferite sub formă de împrumuturi cu dobândă redusă, iar 520 de milioane de euro vor veni sub formă de granturi.
,,Această ajustare asigură că Moldova poate implementa reforme fără a acumula datorii nesustenabile. Acces accelerat la finanțare: Mecanismul prevede un prefinanțare de 18% din totalul sprijinului, în creștere de la 7% inițial, permițând o mobilizare rapidă a resurselor pentru a aborda securitatea energetică, infrastructura anti-corupție și modernizarea serviciilor publice. Consolidarea capacității administrative: Un procent dedicat de 20% din fondurile de grant va întări instituțiile Moldovei prin sisteme de guvernanță digitală, formarea funcționarilor publici și reforme judiciare – condiții prealabile pentru o gestionare eficientă a fondurilor UE”, se arată într-un comunicat de presă.
Europarlamentarul Siegfried Mureșan, care este președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, a subliniat că propunerea privind majorarea suportului îi aparține, fiind supusă negocierilor ,,strânse” timp de trei luni.