Parlamentul de la Chişinău poate fi dizolvat în ultimele şase luni ale mandatului preşedintelui ţării. Dodon: Dilema a fost soluţionată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon cere organizarea alegerilor parlamentare anticipate FOTO Alexandru Tarlev
Igor Dodon cere organizarea alegerilor parlamentare anticipate FOTO Alexandru Tarlev

Parlamentul Republicii Moldova trebuie să fie dizolvat dacă timp de trei luni nu reuşeşte să învestească guvernul. Acest lucru urmează să se întâmple chiar şi în ultimele şase luni de mandat ale preşedintelui ţării. Curtea Constituţională a dat dreptate astfel socialiştilor care cer organizarea alegerilor anticipate.

Curtea Constituţională a examinat marţi, 24 noiembrie, sesizarea PSRM cu privire la procedura şi termenul de dizolvare a Parlamentului atunci când termenul constituţional de trei luni în care nu poate fi învestit guvernul coincide cu perioada ultimelor şase luni de mandat ale şefului statului. Precizăm că, potrivit prevederilor actuale, dizolvarea Legislativului în ultimele şase luni de activitate ale preşedintelui Republicii Moldova nu poate avea loc.

Astfel, sesizarea deputaţilor socialişti Igor Dodon, Corneliu Furculiţă şi Adrian Lebedinschi, depusă la Curtea Constituţională pe data de 6 noiembrie 2015, a fost avizată pozitiv.

Autorii sesizării au solicitat Curţii Constituţionale interpretarea prevederilor de la articolul 85 din Constituţie sub următoarele aspecte:

(1) Care sunt consecinţele expirării termenului constituţional de 3 luni în care, din diferite considerente, nu este învestit un nou Guvern de către Parlament, dar care se înscrie în perioada ultimelor 6 luni de mandat al Preşedintelui Republicii Moldova?

(2) În particular, care ar fi procedura şi termenul de dizolvare a Parlamentului în asemenea caz?

Anterior, Curtea a mai emis o hotărâre în care menţiona că după expirarea termenului de trei luni preşedintele Republicii Moldova este obligat să dizolve Parlamentul dacă a eşuat formarea Guvernului.

Judecătorii Curţii Constituţionale de la Chişinău consideră că acest lucru este imperativ şi în cazul de faţă, deoarece, spre deosebire de interimatului funcţiei de preşedinte al ţării, unde preşedintele interimar exercită aceleaşi atribuţii ca şi preşedintele titular, mandatul Guvernului interimar este restrâns la funcţii ce ţin de «administrarea treburilor publice».

În acest context, Curtea a reiterat că permanentizarea unei guvernări interimare, prin definiţie, este contrară spiritului Constituţiei şi reprezintă un pericol pentru democraţia parlamentară, subliniază magistraţii.

Astfel, după expirarea termenului de trei luni, dizolvarea Parlamentului este iminentă, iar Parlamentul nu mai are dreptul la alte tentative de formare a Guvernului, precizează Curtea.

Ce se întâmplă dacă dizolvarea Parlamentului este amânată?

Eventuala amânare a dizolvării Parlamentului până la expirarea mandatului preşedintelui Republicii Moldova, în condiţiile în care dizolvarea acestuia devine deja certă după expirarea termenului de trei luni, nu are nici o raţiune şi nu este de natură să ajute la soluţionarea şi deblocarea crizei instituţionale. Dimpotrivă, deoarece poate conduce la menţinerea pentru o perioadă de peste şase luni a unui Guvern interimar, ce are capacitate extrem de limitată de acţiune, amânarea dizolvării Parlamentului, în condiţiile în care acesta nu mai are dreptul să formeze un Guvern plenipotenţiar, conduce la prelungirea iraţională şi la agravarea crizei instituţionale, mai atenţionează judecătorii.

Totodată, Curtea Constituţională a observat că interdicţia privind dizolvarea Parlamentului în ultimele 6 luni de mandat al preşedintelui Republicii Moldova este o reminiscenţă din perioada în care şeful statului era ales prin vot universal, direct şi liber exprimat.

Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Dodon: Sper să se întâmple aşa

Liderul socialiştilor, Igor Dodon, care este şi unul dintre autorii sesizării, a salutat decizia Curţii Constituţionale. Acesta este sigur că la sfârşitul lunii ianuarie, atunci când expiră cele trei luni în care Parlamentul trebuie să învestească un nou guvern după demiterea Guvernului Streleţ, vor fi declanşate alegeri anticipate.

Suntem foarte aproape de dizolvarea Parlamentului şi de declanşarea alegerilor parlamentare anticipate. Am lucrat mult ca aceste evenimente salvatoare pentru ţară să se producă cât mai curând. Exista o contradicţie la nivel legislativ, de interpretare a Constituţiei. Pe de o parte, Parlamentul nu poate fi dizolvat în perioada ultimelor şase luni ale mandatului de preşedinte al RM. Pe de altă parte, Parlamentul trebuie dizolvat dacă timp de trei luni nu este ales un premier. La solicitarea noastră către Curtea Constituţională, această dilemă a primit un răspuns: a doua condiţie este prioritară.

Deci, dacă premierul nu va fi ales până la sfârşitul lunii ianuarie, Parlament obligatoriu este dizolvat şi sunt organizate alegeri parlamentare anticipate.

Sper să se întâmple anume aşa. Ţara are nevoie de izbăvirea de guvernarea coruptă şi oligarhică. Avem nevoie de o guvernare socială, statalistă şi ea va veni”, a comentat Dodon.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite