Ortodocşii pe rit vechi prăznuiesc Schimbarea la Faţă a Mântuitorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creştinii care respectă calendarul bisericesc de stil vechi sărbătoresc sâmbătă, 19 august, Schimbarea la faţă a Mântuitorului. Este una dintre cele 12 sărbători împărăteşti de peste an, numită în popor şi Probrajnia. În această zi, la biserică se aduc struguri, care se binecuvântează şi se împart. Aceasta este singura zi din Postul Sfintei Marii în care se dă dezlegare la peşte.

Potrivit Scripturii, Mântuitorul s-a retras pe muntele Tabor să se roage, luându-i cu sine pe apostolii Petru, Iacob şi Ioan. Hristos s-a schimbat la faţă înaintea ucenicilor săi. Aceştia au văzut faţa Mântuitorului strălucită ca soarele, iar veşmintele lui s-au făcut albe ca lumina.

Dacă pe vremuri sărbătoarea marca aniversarea anuală a sfinţirii Bisericii zidite de împărăteasa Elena, pe muntele Tabor, din secolul al IV- aceasta începe să aibă un loc aparte în rândul sărbătorilor mari.

În popor se crede că în această zi are loc şi despărţirea de vară, natura îşi schimbă înfăţişarea, se răcesc apele, păsările călătoare se pregătesc să plece în ţările calde, iar insectele şi reptilele se ascund în pământ. Se crede că ierburile strânse în această sărbătoare ar fi mult mai folositoare. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite