ONU a declarat 2016 anul Internaţional al Leguminoaselor cu sloganul „Seminţe nutritive pentru un viitor durabil”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Seminţe nutritive pentru un viitor mai bun. FOTO: Adevărul
Seminţe nutritive pentru un viitor mai bun. FOTO: Adevărul

Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite a declarat anul 2016 drept Anul Internaţional al Leguminoaselor.

Sub sloganul „seminţe nutritive pentru un viitor durabil”, Organizaţia Naţiunilor Unite urmăreşte sensibilizarea publicului cu privire la beneficiile nutriţionale a leguminoaselor.

Populaţia din ţările în curs de dezvoltare consumă aproximativ 75% de leguminoase în alimentaţia zilnică, în comparaţie cu 25% în cele înalt dezvoltate. Leguminoasele sunt bogate în proteine vegetale. Fasolea conţine 20-25% proteină, iar carnea – 30-40%.

Pentru fermieri, leguminoasele reprezintă o cultură importantă. Pe piaţa internaţională, preţurile la fasole, bob şi mazăre sunt de 2-3 ori mai mari decât la cereale şi oferă oportunităţi financiare pentru fermierii antreprenori. Iar procesarea fasolei (uscare, ambalare, etichetare, conservare) sporeşte preţul pâna la zece ori, oferind locuri de muncă şi surse de venit pentru populaţie. 

Leguminoasele sunt adevăraţi apărători ai sănătăţii. Fasolea conţine multe microelemente, aminoacizi esenţiali, vitamina B şi fibre solubile. Sunt excelente în reglarea colesterolului, a digestiei, tensiunii arteriale, iar conţinutul înalt de fier şi zinc le pune pe piedestal în prevenirea anemiei la femei şi copii. Mai mult, leguminoasele nu conţin gluten, motiv pentru care pot fi consumate de persoanele care suferă de celiachie şi intoleranţă la gluten.

Republica Moldova are un nivel scăzut de precipitaţii anuale, iar fasolea a fost mereu o cultură bine adaptată la secetă. Un kilogram de mazăre sau linte necesită 50 de litri de apă. Rădăcinile fasolelor promovează biodiversitatea solului, creând un rai adevărat pentru bacterii, gândăcei şi insecte cu adevărat folositoare.

O nutriţie mai sănătoasă, bazată pe produse locale şi ecologice ne va ajuta nu doar să susţinem producătorii autohtoni, dar şi să contribuim la un consum mai cumpătat şi mai echilibrat al resurselor care ne înconjoară.

În perioada anilor 2015-2016, Agenţia Cehă pentru Dezvoltare şi proiectul de caritate People in Need Moldova au lansat campania de promovare a agriculturii ecologice - Eco Local.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite