Onişcenko: Vinurile moldoveneşti vor reveni pe piaţa rusească doar după rezolvarea problemelor de bază

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vinurile moldoveneşti vor reveni pe piaţa rusească
Vinurile moldoveneşti vor reveni pe piaţa rusească

În urma negocierilor de vineri 20 septembrie de la Moscova a ministrului Agriculturii Vasile Bumacov cu medicul sanitar-şef al Rusiei, Ghenadi Onişcenko, s-a ajuns la un acord cu privire la mecanismul de revenire a vinurilor moldoveneşti pe piaţa Federaţiei Ruse

"Interdicţia rămâne în vigoare. Piaţa rusească se va deschide doar după rezolvarea problemelor de bază“, a declarat Ghenadi Onişcenko, şeful Rospotrebnadzor după întrevederea cu Vasile Bumacov ministrul moldovean al Agriculturii.

"Ne-am înţeles încă o dată, că atunci când va fi pregătită, partea moldovenească ne va oferi o explicaţie completă privind restaurarea sistemului naţional de monitorizare a calităţii şi siguranţei producţiei de vin", a spus Onişcenko, citat de Interfax.

Potrivit şefului Rospotrebnadzor, după aceasta va începe numărătoarea timpului pentru ridicarea interdicţiei la vinul moldovenesc.

O revenire la nivelul anului 2006

"Acest lucru va trebui să fie precedat de o serie de măsuri, precum schimbul de experţi, angajamentul oficial all părţii moldoveneşti privind un sisteml naţional de control", a adăugat Ghenadi Onişcenko .

"Accesul se va face, dar nu cu toptanul. Va fi mai degrabă o revenire la anul 2006. Vom analiza fiecare întreprindere în parte. Când va începe examenul, depinde de partea moldovenească. Eu voi anunţa termeni concreţi doar după ce voi putea spune că da, Republica Moldova, ne-a prezentat angajamente ce satisfac cerinţele noastre", a mai spus Ghenadi Onişcenko.

Negocierile vor dura

În acelaşi timp într-un comunicat de presă difuzat de Ministerul Agriculturii al Republicii Moldova se menţionează că în cadrul negocirilor de la Moscova s-a convenit ca loturile de vin exportate în Rusia să fie supuse unui control mai riguros, pentru a exclude pătrunderea în reţeaua comercială a vinurilor şi divinurilor cu conţinut sporit de substanţe nocive.

Totodată Ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov a menţionat într-un interviu televizat, că tratativele cu partea rusă vor continua, în discuţie fiind antrenaţi specialişti din domeniu din Federaţia Rusă şi Republica Moldova.

Săptămâna trecută, Serviciul Federal sanitar din Rusia a interzis importul de vinuri moldoveneşti. Motivul invocat pentru embargo a fost calitatea proastă a produselor moldoveneşti.

Specialiştii ruşi ar fi depistat în loturile livrate de companiile Purcari, Cricova şi Aroma un conţinut sporit de ftalat de dibutil (o substanţă chimică periculoasă – n.r.), norma admisă fiind depăşită de 80-90 de ori. „Dacă vinurile noastre ar conţine o concentraţie atât de mare de substanţe nocive, ar fi otravă curată“, a comentat Gheorghe Arpentin, preşedintele Uniunii Oenologilor din Moldova.

Sanitarul-şef de la Moscova, Ghenadi Onişcenko, a reclamat probleme de sistem şi a declarat că „Rusia nu are de gând să dădăcească economia Moldovei“. Totodată, oficialul rus a precizat că restricţiile nu vizează licorile fabricate în regiunea transnistreană supuse, de altfel, aceluiaşi control al calităţii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite