ONG-uri: Romii sunt discriminaţi în societate şi în instituţiile de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Membri ai organizaţiilor societăţii civile care promovează drepturile romilor în Moldova susţin că în societate şi în instituţiile de stat se dezvoltă fenomenul discriminării şi a urii rasiale. Atitudinea faţă de persoanele de etnie romă este dictată de prejudecăţi, iar în consecinţă reprezentanţii etniei devin victime ale violenţei.

Activiştii au relatat, într-o conferinţă de presă la IPN, despre un caz de violenţă asupra unei minore de etnie romă, într-un liceu din capitală.

Aurica Carai, membră a Organizaţiei Radio Patrin Moldova, a spus că întâmplarea a avut loc pe 20 decembrie, în incinta liceului B.P. Haşdeu din Chişinău. O minoră de 13 ani a fost bătură de colega ei de clasă. Agresoarea şi-ar fi motivat gestul său prin faptul că cealaltă „e ţigancă şi că ei mereu se bat”.

Din discuţiile ulterioare s-a constatat că fata care a iniţiat acţiunea de violenţă s-ar fi supărat pe cea de etnie romă pentru că ar fi aruncat în ea cu un bulgăre de zăpadă. Eleva i-a aplicat colegei mai multe lovituri în cap, cauzându-i o comoţie cranio-cerebrală. Fata de etnie romă a supusă violenţei şi anterior, de cel puţin trei ori, de  către colegii din aceeaşi instituţie de învăţământ.

Marin Alla, secretarul Coaliţiei Vocea Romilor, consideră că Ministerul Educaţiei, Culturii şi alte organe abilitate trebuie să creeze instrumente prin care să explice fenomenul discriminării romilor în societate. „Ne dorim să avem condiţii prielnice, aşa ca sistemul şi oamenii să lucreze în aceste sisteme în beneficiile tuturor. Profesorii să înţeleagă cum să abordeze momentul dat, iar părinţii să-şi educe copii să nu manifeste ură faţă de alţi copii. Acest conflict trebuie rezolvat la scară naţională”, a spus Marin Alla.

Elena Sîrbu, preşedinta Platformei Femeilor Rome din Moldova, susţine că situaţiile de violenţă şi discriminare asupra romilor sunt generate de sentimentul de intoleranţă şi ură pe motive etnice. „Este regretabil faptul că organele de poliţie apelate în acest caz cumva au făcut aluzie că romii sunt o şatră, nu au abilitatea de a asculta şi sunt needucaţi”, a spus Elena Sîrbu.

Potrivit Victoriei Luca, fondatoarea Radio Patrin Moldova, discriminarea romilor este o problemă sistemică în societatea moldovenească. Pentru a o contracara e nevoie de programe şi de politici sociale care ar contribui la unirea minorităţilor şi la crearea unui dialog multicultural în societate şi în instituţiile de stat.

Activiştii spun că vor sesiza cazul la Procuratură, Avocatul poporului pentru drepturile copiilor şi la Consiliul Antidiscriminare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite