O şansă dintr-o sută la transplantul de ficat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalele din Republica Moldova nu sunt încă pregătite pentru asemenea operaţii
Spitalele din Republica Moldova nu sunt încă pregătite pentru asemenea operaţii

Din cei aproximativ 300 de moldoveni care au nevoie de un transplant hepatic, numai 20 au fost incluşi într-o listă provizorie a Spitalului Republican, dintre care doar trei ar putea fi operaţi în acest an.

Dintre moldovenii cu afecţiuni hepatice incluşi în lista provizorie a Spitalului Republican din Chişinău, urmează să fie selectaţi doar trei care vor ajunge pe masa de operaţie, pentru un transplant. Este vorba despre oameni cu hepatite virale şi ciroze, în faze terminale, care, în lipsa unui nou ficat ar putea muri în orice clipă.

„Ţara noastră este o regiune endemică pentru bolile hepatice. Mă refer la hepatitele grave, B şi C, şi la ciroze, care sunt mai frecvente din cauza consumului de alcool. Anual înregistrăm 700 de cazuri noi de hepatite virale. Conform unui studiu desfăşurat de agenţie, în Republica Moldova sunt 300 de pacienţi cu diferite forme de patologii hepatice, care ar necesita un transplant de ficat", precizează doctorul Grigore Romanciuc, vicedirectorul Agenţiei Transplantului.

Trei transplanturi de ficat simultane, la Spitalul Republican din Chișinău

Pentru a beneficia de un organ nou, bolnavii trebuie să se asigure că sunt în evidenţa unui medic specialist. Acesta, la rândul lui, înaintează dosarul către chirurgi, care, în urma unei evaluări suplimentare, decid dacă bolnavul are sau nu nevoie de un transplant. Criteriile de selecţie vizează patologia, nivelul de avansare a bolii şi gradul urgenţei. Mai departe, dacă pacientul are o poliţă de asigurare valabilă, intervenţia chirurgicală este efectuată gratuit. În caz contrar, bolnavul ar putea scoate peste 10.000 de euro din buzunar, sumă la care se adaugă cheltuielile pentru analize şi procedurile premergătoare operaţiei.

PREGĂTIRI PENTRU OPERAŢII

Cu toate că şefii spitalului anunţă primul transplant de ficat din Moldova pentru perioada mai-iunie, medicii hepatologi sunt mai rezervaţi, dând ca posibilă intervenţia abia în luna septembrie. Şi asta pentru că instituţia sanitară nu are încă toate echipamentele medicale necesare.

„Ne trebuie un electrocoagulator, un disector cu ultrasunete mai nou, precum şi consumabile. Având în vedere că facem chirurgia ficatului, avem nevoie de două seturi de instrumente, atât pentru echipa care prelevează organul, cât şi pentru implantare, unde echipamentul nostru e incomplet", afirmă Adrian Hotineanu, şeful secţiei Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatică a Spitalului Republican.

Ministerul Sănătății îi pregătește lui Vitalie Platon un nou transplant de rinichi, tot la Chișinău

Potrivit lui, în prezent, zece chirurgi moldoveni desfăşoară stagii de perfecţionare la Bucureşti, Minsk şi Kiev, special pentru operaţiile de transplant hepatic. Totodată, doi anestezişti şi doi medici de reanimare de la Chişinău au fost trimişi ca stagiari la Spitalul Fundeni din capitala României.

Grefele de cornee, în premieră

Operaţiile din acest an reprezintă a doua formă de transplant pe care medicii moldoveni încearcă să o ducă la bun sfârşit, la Chişinău. Seria transplanturilor a reînceput în luna decembrie a anului trecut, cu o operaţie de rinichi, care însă a eşuat. Totodată, în a doua jumătate a anului, Agenţia Transplantului urmăreşte lansarea primei grefe de cornee din Republica Moldova. „La cornee e mai uşor, pentru că nu sunt atâţia parametri care trebuie coordonaţi, ca la alte forme de transplant", precizează vicedirectorul agenţiei Grigore Romanciuc.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite