O mie de camere vor sta cu ochii pe elevi la BAC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cadrul pretestărilor vor fi evaluate cunoştinţele elevilor fără a fi puse note FOTO Dumitru Goncear
În cadrul pretestărilor vor fi evaluate cunoştinţele elevilor fără a fi puse note FOTO Dumitru Goncear

Ministerul Educaţiei anunţă că va deschide anul acesta o sută de centre de Bacalaureat, unde vor susţine examene aproape 28.500 de absolvenţi. De mâine, timp de zece zile, candidaţii vor avea pretestări

În sesiunea 2013, tinerii nu vor fi percheziţionaţi de ofiţerii Anticorupţie, dar vor fi supravegheaţi de peste o mie de camere video, iar semnalul telefonic va fi bruiat, anunţa şefii de la Ministerul Educaţiei. Totodată, elevii vor trebui să semneze o declaraţie pe proprie răspundere că nu vor folosi materiale interzise, cum ar fi manualele, mobilele sau copiuţele.

Şi în acest an oficialii atenţionează elevii că nu vor avea voie să intre în sălile de examinare cu alte obiecte în afară de pix şi buletin. La probele programate în perioada 4-21 iunie vor fi admişi doar elevii care vor avea o situaţie şcolară fără restanţe la toate disciplinele de studiu. În acest an, examenul va fi repetat de 1.817 de restanţieri.

AU FOST PROCURATE 1.200 DE CAMERE

Ministerul Educaţiei a alocat 5 milioane de lei pentru desfăşurarea examenelor de BAC şi circa 7,4 milioane de lei pentru procurarea şi instalarea a 1.200 de camere video în cele 100 de centre de examinare. Sistemele de supraveghere video vor fi lăsate în gestiunea liceelor pentru uz intern şi după examene. Camerele vor fi centralizate şi supravegheate în regim online de reprezentanţii ministerului. În afară de asta, autorităţile planifică instalarea aparatelor de bruiaj al semnalului telefonic şi închirierea barelor detectoare de metale.
Agenţia de Asigurare a Calităţii, împreună cu Centrul Naţional Anticorupţie, va organiza sesiuni de informare cu părinţii, profesorii şi elevii pentru a preveni cazurile de corupţie.

„Noi considerăm această metodă foarte eficientă, pentru că tentaţia de a copia se diminuează când îi explicăm elevului consecinţele“, a declarat viceministrul Educaţiei Igor Grosu.

Anul trecut, ofiţerii Centrului Anticorupţie au descins în mai multe licee din ţară, unde a găsit sute de candidaţi cu telefoane mobile la ei, dar şi numeroase cazuri când dascălii aduceau testele rezolvate. Zeci de profesori au fost excluşi din procesul de examinare, cu interdicţia de a mai face parte din comisii pe o perioadă de câţiva ani. În urma controalelor, mai mulţi liceeni au spus că au fost stresaţi de oamenii legii.

TRANSPARENŢĂ PENTRU TOŢI

Daniela Buga, directoarea Liceului „Vasile Alecsandri“ din Capitală, consideră copiatul un furt, dar că nu şi-ar dori ea însăşi să fie supusă unei astfel de inspecţii.

„Percheziţiile şi controalele CNA denotă o stare de nesinceritate reciprocă. Chiar în pofida camerelor instalate, se vor găsi elevi care vor reuşi să copieze. Mi-aş dori însă ca acestor supravegheri să fie supuşi nu doar copiii, ci şi funcţionarii, şi miniştrii. Pledez pentru o transparenţă totală, dar cu aceste presiuni noi doar înrăim copiii“, spune profesoara Daniela Buga.

IMAGINILE POT FI ŞI TRUCATE

Anul trecut, promovabilitatea Bacalaureatului a fost de 88,3%. Nota medie generală a fost de 7,23. Ministrul de la acea vreme Mihail Şleahtiţchi declara că sistemele video nu au dat rezultate, iar imaginile au reuşit să fie trucate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite