NATO cere retragerea trupelor ruse din Transnistria: Moscova pune presiuni pentru destabilizarea Republicii Moldova

0
Publicat:

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut joi Rusiei să-şi retragă trupele din Transnistria, regiune din estul Republicii Moldova condusă de un regim separatist pro-rus.

Jens Stoltenberg FOTO EPA-EFE
Jens Stoltenberg FOTO EPA-EFE

Alianţa Nord-Atlantică susţine pe deplin suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, se afirmă într-un comunicat al Guvernului de la Chişinău remis Agerpres.

„NATO sprijină pe deplin suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova şi solicităm Rusiei să-şi retragă forţele de pe teritoriul ţării dumneavoastră”, a declarat Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă comună susţinută cu premierul moldovean Dorin Recean la finalul unei întrevederi la Bruxelles.

„NATO şi Republica Moldova au lucrat împreună timp de 30 de ani şi, în aceste vremuri foarte complicate, aprofundăm şi mai mult parteneriatul nostru. Moscova continuă să pună presiuni pe Republica Moldova, inclusiv prin şantaj energetic şi dezinformare, cu scopul de a destabiliza societatea şi de a submina democraţia dumneavoastră”, a afirmat şeful NATO în prezența premierului de peste Prut, care se află la Bruxelles pentru o reuniune a Consiliului General al NATO.

Stoltenberg a remarcat că Republica Moldova a răspuns cu hotărâre şi a condamnat invazia rusă în Ucraina.

„Războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei ne-a arătat că trebuie să modernizăm forţele armate şi să creştem rezilienţa naţională. Vom face eforturi şi mai mari în acest sens, alături de prietenii noştri, pentru a dezvolta rezilienţa societăţii, a instituţiilor, dar şi capacităţile noastre de apărare”, a declarat la rândul său premierul Dorin Recean.

Şeful Executivului de la Chișinău a menţionat că Republica Moldova îşi doreşte să extindă cooperarea cu Alianţa Nord-Atlantică pentru modernizarea forţelor sale armate, consolidarea rezilienţei şi schimbului de experienţă în domeniul comunicării strategice.

În această ordine de idei, Dorin Recean a mulţumit membrilor Consiliului NATO pentru adoptarea setului de măsuri de sprijinire a Republicii Moldova şi a pachetului de asistenţă, aprobat în februarie în vederea consolidării capacităţii de apărare.

În cadrul Consiliului, o sesiune a fost dedicată situaţiei din Republica Moldova şi ajutorului pe care statele membre îl pot acorda acestui stat pentru menţinerea păcii, stabilităţii şi întărirea capacităţilor de apărare şi ordine publică.

Pe agenda discuţiilor au figurat probleme legate ameninţările la adresa securităţii Republicii Moldova, precum dezinformarea şi atacurile hibride, şantajul energetic rusesc şi încercările de destabilizare a societăţii pentru a submina perspectivele de aderare la Uniunea Europeană.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite