Maia Sandu, la Adunarea Generală a ONU: Fac un apel pentru retragerea necondiționată a trupelor rusești din Transnistria

0
Publicat:

De la tribuna Adunării Generale a ONU, lidera de la Chișinău a solicitat retragerea necondiționată a trupelor rusești din regiunea separatistă Transnistria, reiterând că acestea staționează ilegal, iar conflictul transnistrean trebuie soluționat numai pe cale pașnică.

Maia Sandu a cerut retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană. FOTO: Facebook
Maia Sandu a cerut retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană. FOTO: Facebook

Lidera de la Chișinău a vorbit despre provocările cu care se confruntă țara sa în ultimul an, fiind vorba inclusiv de tentative de răsturnare a Guvernului în spatele cărora stă Kremlinul. 

„În fiecare zi, ne opunem presiunii hibride rusești. Rusia s-a unit cu afaceriști corupți pentru a ne destabiliza țara, instrumentele lor hibride incluzând șantajul energetic, susținerea separatismului și atacurile cibernetice și campaniile de dezinformare. Au avut tentative și de a răsturna Guvernul nostru democratic și au eșuat de fiecare dată. Știm, iarăși, că vor încerca în curând să submineze capacitatea cetățenilor noștri de a face alegerile lor democratice ”, a declarat Maia Sandu, menționând că pe fundalul acestor destabilizări, pacea a fost păstrată, totuși, în Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană. 

Apelul Maiei Sandu 

Președinta Sandu a cerut retragerea trupelor rusești din regiunea transnistreană, subliniind că țara sa este în favoarea rezolvării pașnice a conflictului transnistrean. 

,,Devotamentul nostru pentru rezolvarea pașnică a conflictului transnistrean este de neclintit. Fac un apel pentru retragerea necondiționată a trupelor rusești”, a mai spus lidera de la Chișinău, reiterând că Republica Moldova parcurge pași în vederea aderării la Uniunea Europeană, aceasta fiind singura modalitate de-a proteja pacea și libertatea. 

Totodată, aceasta a rugat oficialii străini să susțină în continuare Ucraina, stat invadat în februarie anul trecut de armata lui Putin și care are nevoie acum mai mult ca niciodată de susținere.

În perioada 18-20 septembrie, președinta Republicii Moldova s-a aflat în orașul New York din SUA, unde a participat la cea de-a 78-a sesiune a Adunării Generale ONU, ea fiind invitată de secretarul general António Guterres. 

Tot peste Ocean, Maia Sandu a primit „Freedom Fighter” 2023, un premiu venit să recunoască angajamentul moldovenilor pentru democrație și valorile lumii libere. Acesta a fost oferit de reprezentanții Centrului de Analiză a Politicii Europene (CEPA). 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite