Mii de moldoveni vor avea acces la apă potabilă din România. Legislativul a ratificat acordul moldo-român

0
Publicat:

Parlamentarii au ratificat acordul dintre Guvernul de la Chișinău și cel de la București cu privire la construcția apeductelor în mai multe raioane din centrul și nordul Republicii Moldova, care au o lipsă acută de apă. 

Parlamentul a ratificat acordul care prevede construcția apeductului
Parlamentul a ratificat acordul care prevede construcția apeductului

În urma acordului dintre cele două instituții, peste 15 mii de oameni din raioanele Ungheni, Nisporeni, Glodeni și Fălești vor beneficia de apă de calitate. 

Acces la apă din România

Apeductul, care urmează să fie construit, se va întinde pe o lungime de 54 de kilometri și va trece prin 13 localități, majoritatea din mediul rural. ,,Potrivit Acordului, investițiile pe teritoriul României și pe teritoriul Republicii Moldova, până la punctele de interconectare, inclusiv traversarea frontierei, vor fi realizate de către operatorul regional de alimentare cu apă și de canalizare din România. În același timp, vor fi necesare cheltuieli, care vor fi suportate de Guvernul Republicii Moldova, pentru racordarea localităților din proximitatea apeductului construit”, se arată într-un comunicat de presă emis de Parlamentul de la Chișinău.

Problemele legate de apa potabilă, soluționate

Pentru proiect și-au dat votul 70 de deputați. Pe lângă asta, aleșii poporului au aprobat și protocolul de amendare privind reglementarea construirii unor noi apeducte. Actul a fost avizat pozitiv recent de membrii Cabinetului de miniștri. ,,Protocolul de amendare modifică unele prevederi ale Acordului de bază în partea ce ține de amplasarea unor apeducte, pentru flexibilitatea în decizii și permiterea subtraversării râului Prut și în alte localități, agreate de către părți”, au anunțat reprezentanții Executivului.

Aceștia au mai menționat că problemele legate de apa potabilă urmează să fie soluționate, în urma modificărilor date. ,,Ratificarea Acordului și a Protocolului de amendare a acestuia vor contribui la dezvoltarea unui sistem de apeducte de interconexiune din România și Republica Moldova, formarea pieței de apă potabilă și formarea serviciilor de alimentare cu apă a consumatorilor”, au mai precizat ei. 

Moldova secetoasă și cu puține resurse de apă

Recent, președinta, Maia Sandu, a declarat că Republica Moldova devine mai secetoasă, și are resurse limitate de apă. ,,Schimbările climatice sunt o problemă reală și cu efecte de durată. În Moldova anii secetoși sunt tot mai frecvenți, iar asta compromite roada pe câmpuri, seacă apele în fântâni, lacuri și râuri, și usucă copacii în păduri. Resursele noastre de apă, agricultura și pădurile sunt cele mai afectate de schimbările climatice”, a afirmat Sandu. 

Declarația a fost făcută în timpul conferinței „Agenda de schimbare a climei în silvicultura și agricultura din Moldova”, care a avut loc la sfârșitul lunii trecute. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite