Moldova își diversifică sursele de gaze naturale. A importat prin interconectorul Grecia-Bulgaria
0Compania Energocom din Republica Moldova a cumpărat 4,3 milioane de metri cubi de gaze din zona Mediterană pe care le-a importat prin interconectorul Grecia-Bulgaria. Acest demers e sunt o premieră pentru țara vecină.
Directorul interimar al companiei, Victor Bînzari, susține că achiziția a fost făcută pentru a diversifica sursele de gaze naturale, dar și pentru a asigura securitatea statului, care are deficit la acest capitol.
,,SA Energocom a făcut un import de gaze, în regim de testare, pe coridorul transbalcanic. Pentru a diversifica sursele de achiziționare a gazelor naturale și a asigura securitatea energetică a țării, SA Energocom a achiziționat o cantitate de gaze din zona Mediterană, pentru a testa cum funcționează în revers acest coridor.Astfel, au fost importate 4,3 milioane metri cubi de gaze prin interconectorul Grecia-Bulgaria, via România, fiind transportate până în Ucraina. În trecut, coridorul transbalcanic a funcționat doar dinspre nord spre sud, acum fiind realizată o premieră de transport în sens invers, cu gaze care nu sunt rusești”, a declarat acesta.
Victor Bînzari mai afirmă că, în momentul de față, sunt în proces de testare cu volume diferite și alte rute din regiune, inclusiv gazoductul Iași-Ungheni.
„Energocom trebuie să aibă construite poduri și relații cu cât mai multe companii din țări europene, astfel încât Republica Moldova să fie asigurată sută la sută cu gaze naturale și energie electrică”, a punctat directorul Energocom.
Gazprom a redus cantitatea
De la 1 octombrie, Gazprom a redus cantitatea de gaze livrată în Republica Moldova cu 30% din cauza „unei probleme tehnice", nerespectând prevederile contractului. Potrivit reprezentanţilor Executivului din ţara vecină, motivul invocat de Gazprom nu este unul argumentat. Astfel, autorităţile de la Chişinău sunt în proces de stocare a gazelor în România şi Ucraina, ca să facă faţă situaţiilor neprevăzute.
La fel, Gazprom continuă să amenințe că ar putea sista livrările de gaze naturale către Republica Moldova dacă facturile nu vor fi achitate la timp. Un alt motiv invocat este faptul că auditul datoriei MoldovaGaz, care potrivit gigantului rus, constituie 700 de milioane de dolari, nu este gata. La sfârșitul verii, termenul de realizare a auditului a fost extins, iar conducerea Guvernului de la Chișinău a anunțat că au fost selectate două companii internaționale pentru procesul de auditare, dar rezultatul va fi cunoscut mai târziu.