Tot mai puțin gaz rusesc în Republica Moldova. Gaprom reduce din nou cantitatea livrată

0
Publicat:

De la 1 decembrie, Gazprom va reduce cantitatea de gaze naturale livrată în Republica Moldova cu aproape 57 %. E a doua acțiune de acest gen și întreprinsă la numai câteva luni distanță.

Gazprom reduce din cantitatea de gaze livrată Republicii Moldova. FOTO: True Project Story
Gazprom reduce din cantitatea de gaze livrată Republicii Moldova. FOTO: True Project Story

Vestea proastă a fost făcută publică de secretarul de stat al Ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău, Constantin Borosan. 

,,La licitația de rezervare a capacității lunare de transport al gazelor naturale desfășurată ieri 21 noiembrie 2022 de către Оператор ГТС України la punctele de interconectare dintre Ucraina și Republica Moldova PI Grebeniki și PI Oleksiivka nu au fost rezervate capacități adiționale de transport. La moment, SAP „Gazprom” are rezervate doar capacități anuale ferme zilnice la Оператор ГТС України pentru perioada Octombrie 2022 - Septembrie 2023 în valoare de 5,7 mil. m³/zi, din care pentru PI Oleksiivka - 1,2 mil. m³/zi și pentru PI Grebeniki - 4,5 mil. m³/zi. Actualmente capacitățile de transport utilizate sunt cele rezervate la licitația anuală. Astfel, începând cu 1 decembrie 2022, livrările de gaze naturale de la SAP „Gazprom” către Republica Moldova vor fi reduse cu 56,5% în luna decembrie 2022 reieșind din volumul de gaze naturale coordonat de SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom” pentru luna decembrie conform Contractului de furnizare a gazelor naturale (189 mil. m³ - malul drept și 217 mil. m³ - malul stâng)”, a scris pe o pagină de socializare oficialul.

O altă scădere a gazelor din octombrie

De la 1 octombrie, Gazprom a redus cantitatea de gaze livrată în Republica Moldova cu 30% din cauza „unei probleme tehnice", nerespectând prevederile contractului. Potrivit reprezentanţilor Executivului din ţara vecină, motivul invocat de Gazprom nu este unul argumentat. Astfel, autorităţile de la Chişinău sunt în proces de stocare a gazelor în România şi Ucraina, ca să facă faţă situaţiilor neprevăzute.

Gazprom a amenințat și, anterior, că ar putea sista livrările de gaze naturale către Republica Moldova, pentru că auditul datoriei MoldovaGaz, care potrivit gigantului rus, constituie 700 de milioane de dolari, nu este gata.

La sfârșitul verii, termenul de realizare a auditului a fost extins, iar conducerea Guvernului de la Chișinău a anunțat că au fost selectate două companii internaționale pentru procesul de auditare, dar rezultatul va fi cunoscut mai târziu.

Deficit de gaze naturale, dar și de lumină

Pe lângă asta, țara vecină are un deficit de lumină și folosește de mai mult timp numai electricitate din România pe care o procură, inclusiv prin intermediul contractelor de avarie. Asta după ce Centrala termoelectrică din Cuciurgan, situată în regiunea transnistreană, nu o mai livrează, iar Ucraina a oprit livrările din cauza bombardamentelor ruse.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite