Ministerul Sănătăţii a iniţiat o anchetă la spitalul „Valentin Ignatenco”. Ministrul Andrei Usatâi refuză să facă alte declaraţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Sănătăţii Andrei Usatâi FOTO: Adevărul
Ministrul Sănătăţii Andrei Usatâi FOTO: Adevărul

Rezultatele anchetei vor fi prezentate pe 7 august, iar până la acea dată ministrul Andrei Usatâi a spus că nu va face niciun fel de declaraţii pe marginea acestui caz.

Andrei Usatâi a declarat, în cadrul unui briefing de presă, că situaţia la Ignatenco este rezultatul întârzierii reformelor în domeniul sănătăţii, dar şi a încălcării regulilor ce ţin de etică şi deontologie.

„Toată societatea cunoaşte foarte bine că în sistemul sănătăţii există probleme. Ele s-au acumulat pe parcursul anilor. Ele nu au apărut ieri sau alaltăieri. Reformele au întârziat”, a declarat oficialul.

Usatâi a mai spus că, la solicitarea prim-ministrului, s-au luat măsurile necesare pentru a stabili motivele pentru care operaţiile ortopedice şi traumatologice la acest spital erau efectuate cu utilaj industrial.

Timp de două săptămâni, specialişti ai ministerului vor investiga cazul şi vor formula propuneri pentru a preveni situaţii similare pe viitor. În baza rezultatelor anchetei, va fi făcută o evaluare a necesităţii de ustensile medicale în toată ţara.

Luni, 22 iulie, pe internet a apărut un filmuleţ în care medicii de la Spitalul municipal „V. Ignatenco” folosesc un burghiu industrial în timpul unei intervenţii chirurgicale. După apariţia imaginilor, premierul Iurie Leancă i-a solicitat ministrului sănătăţii să meargă la instituţie pentru a verifica starea lucrurilor.

Atunci Andrei Usatâi a declarat că toate subdiviziunile secţiei de traumatologie şi instituţia sunt dotate cu echipament necesar, care nu prezintă niciun pericol pentru diagnosticarea sau tratamentul pacienţilor. Medicii susţin însă contrariul şi se aşteaptă că autorităţile se vor implica în dotarea spitalului cu utilaj medical adecvat. În caz contrar, spun că vor efectua doar intervenţiile urgente, în cazuri de fracturi deschise, pe celelalte le vor amâna pe cât este posibil.

Joi, 25 iulie, primarul Dorin Chirtoacă s-a deplasat la spital şi a ridicat bormaşina care a apărut în filmuleţul distribuit pe internet.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite