Militarii ruşi care refuză să lupte în Ucraina ajung la închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, le arată la Munchen jurnaliştilor paşapoartele sodaţilor ruşi reţinuţi în Donbas. FOTO: vesti.ru
Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, le arată la Munchen jurnaliştilor paşapoartele sodaţilor ruşi reţinuţi în Donbas. FOTO: vesti.ru

Soldaţii ruşi care refuză să meargă să lupte în Ucraina sunt trimişi după gratii. O investigaţie realizată de jurnaliştii de la publicaţia Gazeta.ru dezvăluie cazurile a zeci de militari care, după ce au fugit de pe un poligon de antrenament din regiunea Rostov de teama de a nu ajunge să lupte în Donbas, au ajuns să fie cercetaţi penal, iar unii dintre ei au fost deja condamnaţi la închisoare.

Gazeta.ru redă cazul a câţiva tineri printre care Anatolii Kudrin, Ivan Şevkunov şi Alexandr Enenko, cercetaţi penal pentru că au părăsit poligonul Kadamovsk, aflat la 80 de kilometri de Ucraina. Toţi sunt militari prin contract de la unitatea militară a brigăzii de infanterie motorizată din oraşul Maikop, republica Adâgheia, regiunea Caucaz.

Primul a fost deja condamnat la jumătate de an de închisoare într-o colonie penitenciară, iar ceilalţi doi se află sub anchetă. În timp ce militarii, părinţii acestora şi juriştii susţin că ei au plecat de pe poligon de teama de a nu fi trimişi în războiul din Donbas, versiunea oficială a anchetatorilor este cea că „militarii au fugit, deoarece nu au dorit să îndure greutăţile şi lipsurile serviciului militar”. Astfel, aceştia sunt cercetaţi pentru „părăsirea voluntară a unităţii militare” şi „dezertare” şi riscă între 5 şi 10 ani de închisoare.

Opt mii de ruble pe zi şi statutul de veteran

Sergentul inferior în vârstă de 22 de ani, Alexandr Enenko, aflat în arest la domiciliu, povesteşte că a fost adus pe poligonul Kadanovskii în octombrie. El spune că chiar în primele zile petrecute acolo a auzit de la colegi că urmează să ajungă în Ucraina şi că de o săptămână trebuia să vină ordinul de trecere a graniţei, însă acesta a fost anulat într-un final. Militarul a menţionat că el însuşi a văzut „unii oameni în haine de camuflaj fără insigne care făceau campanie printre militari pentru a merge să lupte în Donbas pe bani”.

alexandr enenko

„Veneau agitatorii care nu aveau semne de identificare însă cu grade militare de la maior în sus. Băieţii au tot fost sunaţi între timp de alţi colegi militari prin contract care-i încurajau să nu plece. Le ziceau că, dacă ţi se întâmplă să mori în Ucraina, te scot de la ei din registre ca şi cum nu ţi-ai fi desfăşurat serviciul militar sau te înscriu în rândul dezertorilor care au încercat să fugă şi s-au aruncat în aer după ce au călcat întâmplător pe vreo mină. Agitatorii nu puneau accentul în primul rând pe sentimentul patriotic, ci mai nu-ţi promiteau că-ţi vor acorda statutul de veteran (n.r. - care-ţi oferă dreptul la mai multe beneficii sociale cum ar fi locuinţă gratuită) şi 8.000 de ruble pe zi (n.r. - aproximativ 125 de euro). În plus, ştiu concret de la colegi că nimeni dintre cei care au acceptat nu şi-au primit banii”, le-a declarat Alexandr Eneko jurnaliştilor de la Gazeta.ru.

Donbasul sau gratiile

Mama lui Ivan Şevkunov povesteşte că fiul său, în vârstă de 20 de ani, după ce şi-a încheiat serviciul militar obligatoriu la o bază din Armenia, l-a continuat în bază de contract în Maikop. Anul trecut, la sfârşitul lunii septembrie, tânărul a fost trimis cu batalionul său pe poligonul Kamadovsk.

invinuire soldat rus

„Mi-a spus că merg la graniţa cu Ucraina în deplasare până în decembrie. Mă suna în fiecare zi şi se plângea că stau în nişte condiţii mizere - dormeau pe scânduri aruncate pe jos, primele trei zile au mâncăt de la separatiştii care erau acolo cu ei. Mi-a spus că i se cere să semneze nu ştiu ce document acolo în unitate, a cerut bani de drum şi s-a întors în Maikop. Acolo, Ivan a fost repartizat într-un alt batalion, a fost stabilit în cazarmă şi şi-a continuat serviciul. După ce batalionul său s-a întors de pe poligonul Kadamovsk s-au început presiunile asupra lor. Astfel, a scris trei rapoarte şi cereri de demisie, însă nu a primit nici un răspuns. Mi-a povestit că soldaţii sunt forţaţi să plece voluntari în Ucraina. Când am mers alături de el în audienţă la şeful de personal de la unitatea militară, maiorul Kambarov, acela a început să strige că Vanea are de ales doar între două variante şi punctum – ori închisoarea, ori poligonul Kadamovsk”, spune mama soldatului.

Pe data de 10 iunie, anul curent, pe numele lui Şevkunov a fost deschis un dosar penal pentru dezertare în care scrie că, „nefiind mulţumit de faptul că a fost trimis în misiune de serviciu în afara Maikopului şi Republicii Adâgheia, nedorind să suporte greutăţile şi lipsurile serviciului militar şi cu scopul de a se dezice în general de a se sustrage de la serviciul militar... a părăsit voluntar poligonul Kadamovsk şi a plecat la locul de reşedinţă”.

La coadă pentru dosare penale

Avocata Tatiana Cerneţkaia, care-i apără în instanţă pe cinci tineri militari prin contract cu o soartă similară, spune că, potrivit datelor ei, în ultima perioadă au fost intentate zeci de dosare penale pe cazul părăsirii poligonului militar de către soldaţi. Aceasta spune că departamentul de anchetă militară nu poate face faţă atâtor dosare penale, astfel băieţilor li se atribuie numere de ordine la coadă pentru intentarea de dosare penale, care au depăşit cifra de 137. În baza acestora ei aşteptă să fie chemaţi de anchetatori. Avocata spune că în cazul a câtorva zeci de tineri care au dosare penale pentru „părăsirea voluntară a unităţii militare” şi „dezertare” circumstanţele sunt similare – în aceeaşi perioadă de timp, de la sfârşitul lunii septembrie până la mijlocul lunii noiembrie, au părăsit poligonul Kadanovsk, motivându-şi acţiunile prin condiţiile inumane de acolo şi din cauza propunerilor forţate de a merge în calitate de voluntari în conflictul din Donbas.

Gazeta.ru menţionează că statistica oficială a instanţei garnizoanei din Maikop pe jumătatea acestui an indică faptul că pe cazul „părăsirea voluntară a unităţii militare” au fost emise 62 de decizii, în condiţiile în care în ultimii cinci ani au fost emise doar 35.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite