Mihai Ghimpu: PL  este gata să reia negocierile pentru formarea AIE 3

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PL a desemnat trei persoane care vor participa la negocieri FOTO Adevărul
PL a desemnat trei persoane care vor participa la negocieri FOTO Adevărul

„Decizia de aseară a  Curţii Constituţionale ne-a pus pe toţi la locurile noastre. Urmează să ne întâlnim să la masa trativelor, în vederea formării AIE3. PL are deja desemnate trei persoane: Valeriu Munteanu, Corina Fusu şi Anatol Şalaru. Suntem gata să începem chiar de astăzi negocierile“, a declarat liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Acesta a nu a ezitat să-l critice dur pe preşedintele formaţiunii liberal-democrate Vlad Filat, acuzându-l că a aruncat iarăşi ţara în criza politică, iar şefului statului, Nicolae Timofti, i-a imputat că a umilit instituţia prezidenţială.  „Criza a fost lansată de Filat. Am vrut să-l ajut, l-am sfătuit să fie cuminţel şi să nu se lege de Plahotniuc. Nu m-a ascultat. Preşedintele Nicolae Timofti trebuie să se conformeze deciziei Curţii Constituţionale (CC) şi să demsemneze o altă candidatură la funcţia de premier. Dacă nu o va face, va fi acuzat de uzurparea puterii în stat. Nu vreau ca preşedinţia să mai treacă încă odată prin umilinţă“, comunică liderul PL.

Ghimpu a declarat că nu vrea să comenteze hotărârea CC, care este definitivă şi nu poate fi contestată. A ţinut însă să precizeze că judecătorii constituţionali au amintit guvernanţilor că Republica Moldova este un stat de drept, iar puterea este a poporului. „Să desemnezi un candidat la funcţia de prim-ministru care a fost eliberat de Parlament pentru corupţie, trafic de influenţă şi abuz de putere, înseamnă să scuipi în democraţie. Este regretabil că a făcut-o preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, care este garantul acelor valori”, a  mai spus Mihai Ghimpu.

Întrebat cine ar trebui să fie desemnat în funcţia de premier, acesta a spus că aceasta e prerogativa preşedintelui. „Noi vom vota dacă va fi un patriot şi dacă va lupta pentru interesele ţării. Nu vrem încă un contrabandist la guvernare“, a opinat Ghimpu.

Acesta a mai menţionat că nu a votat moţiunea de cenzură, pentru că a fost înaintată de comunişti. „Dacă venea din altă parte, la sigur votam“, a adăugat liderul PL.

Aminitim că ieri, Curtea Constituţională a calificat drept neconstituţional decretul preşedintelui Nicolae Timofti privind desemnarea lui Vlad Filat candidat la funcţia de premier.

Partidul Democrat a anunţat astăzi, prin intermediul unui comunicat de presă, că rămâne consecvent deciziei luate ieri de Biroul Politic al formaţiunii.

Partidul Liberal Democrat afirmă că este o decizie politică şi poate avea, pe termen lung, impact negativ.

Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova, se va expune pe marginea deciziei Curţii în această după-amiază.

Curtea Constituţională a calificat drept neconstituţional decretul preşedintelui Nicolae Timofti privind desemnarea lui Vlad Filat drept candidat la funcţia de premie

Citeste mai mult: a

Curtea Constituţională a calificat drept neconstituţional decretul preşedintelui Nicolae Timofti privind desemnarea lui Vlad Filat drept candidat la funcţia de premie

Citeste mai mult: adev.ro/mlo5ts

stituţională a decis că decretul preşedintelui Nicolae Timofti din 10 aprilie, privind desemnarea candidaturii lui Vlad Filat la funcţia de premier, este neconstituţional deoarece Guvernul a fost demis prin moţiune de cenzură, pentru suspiciune de acte de corupţie, şi se află în imposibilitatea de a-şi exercita mandatul. De asemenea, potrivit curţii, preşedintele trebuia să numească un membru al Guvernului în calitate de prim-ministru interimar, până la formarea noului cabinet.

Citeste mai mult: adev.ro/mlp9fz

Curtea Constituţională a decis că decretul preşedintelui Nicolae Timofti din 10 aprilie, privind desemnarea candidaturii lui Vlad Filat la funcţia de premier, este neconstituţional deoarece Guvernul a fost demis prin moţiune de cenzură, pentru suspiciune de acte de corupţie, şi se află în imposibilitatea de a-şi exercita mandatul. De asemenea, potrivit curţii, preşedintele trebuia să numească un membru al Guvernului în calitate de prim-ministru interimar, până la formarea noului cabinet.

Citeste mai mult: adev.ro/mlp9fz

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite