Medic oftalmolog: Tot mai mulţi copii din Moldova manifestă afecţiuni grave de vedere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi copii manifestă afecţiuni grave de vedere, constată Tatiana Ghidirimschi, medic oftalmolog la centrul medical Low Vision. Fiecare al treilea din cei circa 800 de pacienţi ai centrului este copil, iar în ultimii ani numărul pacienţilor minori a crescut, menţionează medicul, citat de IPN.

Timp de aproape zece ani, peste 50 de copii cu vederea mai slabă de 10% au fost integraţi în şcolile comunitare graţie dispozitivelor speciale de corecţie optică şi ajutor vizual oferite gratuit de centrul medical Low Vision, care este susţinut financiar de către organizaţia norvegiană „Hjelp Moldova”. În acest an, şi Compania Naţională de Asigurări în Medicină, a oferit peste 300 de mii de lei, dar, potrivit Tatianei Ghidirimschi, e o sumă insuficientă, dat fiind că dispozitivele optice sunt foarte scumpe. Preţul unor hiperoculari se ridică la 4000 de lei, iar în cazul dispozitivelor electronice cu circuit închis investiţiile oscilează între trei şi zece mii de euro, în funcţie de model.

Preşedintele „Hjelp Moldova”, Hans Bjorn Bakketeig a menţionat, luni, în cadrul unei mese rotunde, că este necesară o implicare mai mare a statului moldovean. În cazul în care Norvegia nu va mai putea finanţa acest centru, este important ca autorităţile să-i asigure continuitatea. Hans Bjorn Bakketeig a mai spus că  persoanele slabvăzătoare reprezintă un potenţial nevalorificat pentru societate şi, cu ajutorul dispozitivelor speciale de corecţie, pot fi integraţi în şcoli, în universităţi şi în câmpul muncii, alături de semenii lor.

Deputata Valentina Buliga a menţionat, în cadrul aceluiaşi eveniment, că statul a intreprins mai multe măsuri de integrare a persoanelor cu dizabilităţi. Compania Naţională de Asigurări în Medicină subvenţionează o parte dintre serviciile destinate persoanelor cu dizabilităţi. În cazul copiilor, efortul este îndreptat spre integrarea în şcolile din comunitate. În cazul persoanelor adulte, statul încurajează încadrarea în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilităţi, subvenţionând până la 65 de mii de lei pentru adaptării locului de muncă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite