Marți, 30 octombrie, îți dăm întâlnire cu misteriosul Ilia Bruș din „Pilotul de pe Dunăre“ de Jules Verne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Pilotul de pe Dunăre“ de Jules Verne
„Pilotul de pe Dunăre“ de Jules Verne

Romanul „Pilotul de pe Dunăre", de Jules Verne, se distribuie marți, 30 octombrie, împreună cu „Adevărul Moldova", la preţul de 39 de lei. Sub aparenţa unui pariu nevinovat, pescarul maghiar Ilia Bruş întreprinde o călătorie de-a lungul Dunării, ascunzând planuri obscure.

Publicat la trei ani după moartea scriitorului, în 1908, „Pilotul de pe Dunăre" a fost, la fel ca toate romanele postume ale lui Verne, revizuit şi modificat de către fiul său, Michel Verne. Prin titlul iniţial al lucrării - „Le beau Danube jaune" -, autorul intenţiona să pună în contrast culoarea fluviului cu cea evocată în valsul lui Strauss - „Le beau Danube bleu" -, la care se face referinţă în primele capitole ale cărţii.

Publicat pentru prima dată sub formă de foileton, în paginile revistei franceze „Le Journal", între 24 septembrie şi 2 noiembrie 1908, romanul a apărut apoi într-un volum dublu, împreună cu „Goana după meteor", la 15 noiembrie 1908. Una dintre primele modificări operate de către Michel Verne asupra manuscrisului tatălui său era titlul nou - „Le pilote du Danube".

Un câştigător neaşteptat

„În acea zi de sâmbătă, 5 august 1876, o mulţime numeroasă şi zgomotoasă umplea cârciuma Hanul Pescarilor. Cântece, strigăte, clinchete de pahare, aplauze, exclamaţii alcătuiau un vacarm dominat, la intervale aproape regulate, de acea interjecţie «hoch» prin care bucuria germană ajunsă la paroxism obişnuieşte să se exprime".

Ne aflăm în oraşul Sigmaringen, „capitala enclavei princiare Hohenzollern, situată aproape la izvoarele acestui măreţ fluviu din Europa centrală". Se adunaseră aici membrii Ligii Dunărene, societate internaţională de pescari, aparţinând diferitelor naţionalităţi riverane, pentru a afla rezultatele concursului de pescuit organizat de către Ligă.

Cu 99 de peşti în plasa sa, maestrul-pescar maghiar Ilia Bruş a fost desemnat câştigătorul concursului. Surprinsă de rezultat, adunarea nu aplaudă însă anunţul, căci Bruş, care intrase de curând în Ligă, nu era foarte cunoscut între membrii acestuia, iar identitatea sa stârnea semne de întrebare.

Când, în sfârşit, câştigătorul apăru în faţa publicului pentru a-şi ridica diplomele de onoare, adunarea fu străbătută de un murmur. „Judecându-l după faţa rasă cu grijă şi înconjurată de un păr bogat, negru ca cerneala, Ilia Bruş nu depăşise vârsta de treizeci de ani.

Având o statură superioară celei medii, lat în umeri, cu picioarele bine înfipte în pământ, părea să aibă o forţă puţin obişnuită. Puteai fi surprins, într-adevăr, că un astfel de voinic se mulţumeşte cu calmele satisfacţii ale pescuitului cu undiţa, până-ntr-acolo încât să-şi fi însuşit măiestria acestei grele arte în ale cărei aşteptări dăduse dovezi de netăgăduit".

Identitate secretă

Ca urmare a victoriei sale, Bruş propune adunării un pariu. Intenţionează să navigheze de-a lungul celor 3.000 de kilometri ai Dunării fără alte resurse decât pescuitul său. Pleacă, într-adevăr, în călătoria sa, dar o serie de bănuieli încep să se ridice atunci când escalele sale în porturi încep să coincidă cu un val de nelegiuri ce se petrec în centrul Europei.

Domnul Jaeger, un străin enigmatic, se oferă să-i plătească o sumă de bani lui Ilia Bruş pentru a ocupa un loc la bordul ambarcaţiunii acestuia. Străinul se dovedeşte a fi însă poliţistul maghiar Carol Dragoş, cel mai renumit detectiv de pe Dunăre, într-o misiune de a elucida cazul lanţului de fărădelegi ce se petrec de-a lungul malurilor fluviului.

Intriga se complică atunci când Bruş se dovedeşte a fi de fapt Sergiu Ladko, un patriot bulgar din Rusciuc, forţat să se refugieze din calea invaziei otomane. Ladko este chinuit de grija pentru siguranţa soţiei sale Natasha, ce fusese răpită de către cel mai mare duşman al său - Ivan Striga.

„Pilotul de pe Dunăre" de Jules Verne apare împreună cu ediția de marți, 30 octombrie, a ziarului „Adevărul Moldova", la prețul special de numai 39 de lei, în toate chioșcurile de presă și oficiile poștale din țară.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite