Maia Sandu, după întrevederea cu Emmanuel Macron: Eforturile comunităţii internaţionale trebuie orientate spre oprirea agresiunii ruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Macron si Maia Sandu

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit miercuri, 15 iunie, la Chişinău, cu omologul său francez, Emmanuel Macron. Maia Sandu a remarcat că ultima vizită a unui preşedinte francez în Republica Moldova a avut loc 24 de ani în urmă.

„E simbolic şi faptul că ne vizitaţi în anul în care marcăm 30 de ani de relaţii bilaterale diplomatice”, a afirmat Maia Sandu.

Maia Sandu a comunicat că agenda bilaterală moldo-franceză este una consistentă, subliniind că urmează a fi semnate trei acorduri importante pentru Republica Moldova.

„Convenţia cu privire la evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale, aşteptată de oamenii de afaceri din Moldova şi Franţa, va fi semnată chiar după această conferinţă de presă şi ne va ajuta pe noi să atragem mai multe investiţii franceze în Republica Moldova. Al doilea este Acordul privind activităţile Agenţiei Franceze de Dezvoltare, Proparco şi Expertise France în Republica Moldova, prin semnarea căruia lansăm oficial cooperarea pentru dezvoltare dintre Moldova şi Franţa, pe care am iniţiat-o anul trecut. Al treilea acord vizează aprobarea unui contract de credit de 15 milioane de euro din partea Agenţiei Franceze de Dezvoltare pentru ţara noastră. Apreciem acest sprijin bugetar, în special în această perioadă complicată pentru noi”, a specificat Maia Sandu.

Maia Sandu a reiterat că „Moldova a condamnat ferm agresiunea militară rusă, am pledat pentru restabilirea păcii.”

Maia Sandu a subliniat că „Republica Moldova este o ţară europeană, cu oameni care împărtăşesc valorile europene, o ţară care va avea, fără îndoială, un viitor european.” 

„Pe 3 martie 2022, Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană. Pentru noi, aderarea la Uniunea Europeană este opţiunea strategică de a rămâne parte a lumii libere, mai ales în contextul actual de securitate. Sperăm că cererea noastră va fi sprijinită de statele membre ale Uniunii Europene la summitul de la Bruxelles din 23-24 iunie. Contăm, domnule Preşedinte, pe susţinerea continuă a Franţei pentru statutul de ţară candidată a Republicii Moldova. În condiţiile dificile în care ne aflăm, acest pas important ne va ajuta să continuăm reformele iniţiate şi consolidarea democraţiei noastre”, a spus Maia Sandu.

Maia Sandu a menţionat că „integrarea europeană a Republicii Moldova va fi un proces lung şi complex, care va cere eforturi susţinute.” 

„Vreau să fie clar: noi nu căutăm scurtături în acest proces. Suntem pregătiţi să ne facem temele – şi vrem să fim apreciaţi după merit, după rezultatul muncii noastre. În acest context, salutăm iniţiativa Dumneavoastră vis-a-vis de Comunitatea Politică Europeană, pe care o susţinem şi din care vrem să facem parte. Aceasta nu este o alternativă pentru parcursul nostru european, ci o iniţiativă complementară, care ne va ajuta în procesul de integrare europeană. Ne dorim consolidarea parteneriatului nostru cu Uniunea Europeană în domeniul politic şi de securitate. Republica Moldova vrea să fie un contribuitor, o parte a soluţiilor pentru problemele europene. Nu dorim să fim doar un consumator de beneficii – vrem să fim un stat care contribuie la o Europă mai puternică, mai integrată, mai influentă pe plan global. Şi continuăm să demonstrăm acest lucru, inclusiv prin aportul guvernului şi al societăţii noastre la gestionarea crizei refugiaţilor şi a efectelor războiului.

Maia Sandu a mai adăugat că „împreună putem contribui la o Uniune Europeană care trebuie să devină un veritabil actor geopolitic în serviciul păcii, drepturilor omului, securităţii şi stabilităţii, şi să dispună de instrumentele necesare pentru a face faţă tuturor provocărilor.”

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite