Maia Sandu a convocat ședința CSS pentru a discuta situația din domeniul energetic. Cu ce recomandări au venit autoritățile

0
Publicat:

Președinta Maia Sandu a convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), iar membrii acestuia au stabilit că obiectivul prioritar al R. Moldova este să procure gaze la cele mai avantajoase prețuri și să aibă stocuri suficiente.

Maia Sandu a convocat ședința CSS pentru a discuta situația din domeniul energetic. FOTO: Arhivă
Maia Sandu a convocat ședința CSS pentru a discuta situația din domeniul energetic. FOTO: Arhivă

Convocați de președinta Maia Sandu, membrii Consiliului Suprem de Securitate (CSS) au discutat despre securitatea energetică a țării și pregătirea pentru sezonul rece.

În acest context, ei au vorbit despre măsurile întreprinse de instituțiile statului pentru asigurarea cu gaze naturale și energie electrică în perioada următoare, despre mersul realizării proiectelor majore de investiții în domeniul energetic și despre programele de eficiența energetică. Iar la final au venit cu mai multe decizii și recomandări.

,,Statul trebuie să fie pregătit să asigure consumatorilor accesul continuu la resursele energetice - gaze, electricitate, agent termic - în orice condiții și context regional. La fel, în caz de necesitate, să poată oferi ajutorul necesar categoriilor vulnerabile de cetățeni. Astfel, obiectivul prioritar și în acest an va fi achiziționarea gazelor la cele mai avantajoase prețuri de pe piață și formarea de stocuri suficiente”, anunță reprezentanții Administrației Prezidențiale.

Tot ei precizează că, prin eforturile autorităților, Republica Moldova ,,își întărește securitatea energetică, iar instituțiile competente, indiferent de orice scenariu, vor putea livra cetățenilor energie electrică și căldură în sezonul următor de încălzire”.  

Criza energetică fără precedent

De iarna trecută, țara vecină se confruntat cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa, având deficit de lumină și gaze naturale. 

Concernul rus Gazprom a amenințat statul moldovean că va întrerupe furnizarea gazelor naturale, iar din toamna anului 2022, a redus substanțial cantitatea livrată din cauza „unei probleme tehnice", nerespectând prevederile contractului. 

Iar la începutul lunii decembrie a anului 2022, autoritățile de la Chișinău au reluat achiziția luminii de la Tiraspol, dar în schimbul întregii cantități de gaze naturale furnizate de Gazprom, deși Transnistria nu achită niciun ban în schimb. 

Astfel, alături de energia din România și cea produsă pe plan local, țara vecină acoperă necesitățile electrice ale țării. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite