„Limba noastră este moldovenească, cum a fost de la Ştefan cel Mare încoace”. Dodon promite că limba română nu va fi introdusă în Constituţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Igor Dodon dă asigurări că va bloca iniţiativa legislativă ce prevede modificarea Constituţiei, prin înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” ca limbă de stat. Mai mult ca atât, şeful statului susţine că a găsit şi numărul necesar de deputaţi care se vor împotrivi să voteze pentru această iniţiativă, în aşa fel ca să nu fie întrunit numărul necesar de voturi.

„Eu am spus foarte clar că eu voi bloca prin toate metodele această iniţiativă. Şi vreau să vă spun că am găsit numărul de deputaţi necesar şi noi o să blocăm. Nu-i nicio şansă ca în Constituţie să fie modificată limba de stat. Limba de stat, limba noastră este limba moldovenească, aşa cum a fost de la Ştefan cel Mare încoace şi încă de mai înainte”, a declarat Igor Dodon marţi, 21 noiembrie, într-un LIVE făcut pe o reaţea de socializare din Rusia „odnoklassniki”.

Curtea Constituţională s-a pronunţat marţi, 31 octombrie, asupra solicitării unui grup de deputaţi, dând aviz pozitiv proiectului de lege privind modificarea articolului 13 din Constituţie, prin care sintagma „limba moldovenească” să fie înlocuită cu sintagma „limba română”.

Igor Dodon a criticat decizia Curţii Constituţionale de marţi, 31 octombrie. Preşedintele afirmă în Constituţia ţării, în datele recensămîntului populaţiei, dar şi în arhivele medievale este indicată limba moldovenească drept limba istorică a poporului moldovenesc.

De asemenea, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova anunţă că se va împotrivi tentativei de a înlocui sintagma „limba moldovenească” cu „limba română” în Constituţia ţării.

Şi vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmitrii Rogozin, a comentat decizia Curţii Constituţionale de la Chişinău. Oficialul rus afirmă că decizia respectivă nu ar trebui să ne uimească, deoarece judecătorii Curţii deţin paşapoarte româneşti.

„De ce să ne mire? Din şase membri ai Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, cinci sunt români, conform paşaportului”, a menţionat Dmitrii Rogozin pe pagina sa de Facebook

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite