LECŢIA BACALAUREATULUI: „De unde şcoală sănătoasă într-o societate bolnavă?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Educaţiei recunoaşte că Bacalaureatul a developat probleme grave în Învăţământ, dar se apără cu argumentul că aşa-i în toate domeniile. Iar BAC-ul vegheat de ofiţerii Anticorupţie îi pare o soluţie, nu stres pentru elevi.

Absolvenţii din acest an păşesc azi pragurile liceelor pentru a susţine al treilea examen, cel de profil. Mulţi o vor face cu strângere de inimă pentru că nu ştiu în care din cele 59 de centre de bacalaureat din ţară vor apărea, pe neprins de veste, temuţii ofiţeri de la Centrul Anticorupţie, care au declarat război deschis copiatului şi mituirii profesorilor.

ABSOLVESC CU 10 ŞI LUCREAZĂ LA PIAŢĂ

Circa 30 de elevi au fost deja „condamnaţi" să repete BAC-ul la anul, iar 60 de persoane implicate în desfăşurarea examenelor au fost eliberate din funcţii pentru încălcări. În timp ce şefii de la CCCEC spun că cifrele sunt o realizare, profesori, scriitori şi chiar oficiali susţin că Educaţia de la noi este parte a unui „sistem bolnav".

„Toată lumea în jur amăgeşte, chiar şi la un pachet de lapte sau la o sticlă de apă. Iată de ce copiii noştri absolvesc cu note de 10, dar ajung să lucreze la piaţă. Se dezvoltă într-un sistem cu multe probleme moştenite", comentează Daniela Buga, directoarea Liceului „Vasile Alecsandri" din Capitală. Potrivit ei, ar trebui să preluăm practica din Occident, unde la BAC ajung doar cei care merită.

Bacalaureat cu stângul. Primele încălcări, depistate de Centrul Anticorupție

Lucrările de azi la BAC sunt pe Internet. Ministerul Educaţiei a identificat candidaţii care au postat testele pe reţele de socializare

Istoria se repetă! Testele la BAC, rezolvate şi postate pe Internet

Sergiu Musteaţă predă la Facultatea de Istorie a Universităţii Pedagogice „Ion Creangă" încă din 1994 şi spune că Învăţământul nostru are nevoie de o analiză amplă, începând de la grădiniţe. „Lucrurile sunt mult mai grave în Educaţie decât în sistemul judecătoresc. Copiii noştri au învăţat o lecţie proastă: e mai bine să cumperi decât să înveţi. Cea mai mare problemă este faptul că elevii nu sunt motivaţi să studieze", susţine Sergiu Musteaţă, care este şi părinte al unui absolvent de clasa a 12-a. „CCCEC a devenit mai degrabă o sperietatoare decât un organ care să lupte eficient cu flagelul corupţiei", afirmă istoricul.

„E adevărat, odată şi odată trebuia să se facă ceva în această privinţă, dar este prea puţin să descinzi la examene. Nu înţeleg ce face ministerul şi nici organele de drept. Probabil, ele însele nu înţeleg ce trebuie să facă. E ca şi cum ar lupta cu corupţia pe o singură parcelă, în timp ce celelalte sunt lăsate în pace", analizează scriitorul Iulian Ciocan.

Ministrul Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi, spune că situaţia e mult mai complicată, iar Moldova se confruntă cu o problemă de mentalitate. „Atunci când oamenii vin la şcoală ei, de fapt, vin din societate. E o mare eroare să spunem că într-o societate bolnavă poate exista o şcoală nebolnavă", explică ministrul, criticat pentru descinderile din acest an de la Bacalaureat. „Acţiunile CCCEC sunt legale, dar ar trebui să decurgă astfel încât să nu streseze elevii", adaugă Şleahtiţchi.

CONTROALE LA SÂNGE Cum sunt percheziționați elevii care susțin examenul de Bacalaureat

BACALAUREAT 2012 Elevă: „Au căutat fițuici și prin sutienele fetelor. Nu se respectă intimitatea omului"

Mihai Ghimpu: „S-a găsit marea corupție în sutienele fetelor!"

„CINE SE CREDE ABUZAT, SĂ SCRIE LA PROCURATURĂ"

„Avem echipe care se deplasează la aceste centre imediat ce suntem sesizaţi. Nu alegem liceele, toate instituţiile sunt egale pentru noi", dă asigurări directorul Centrului Anticorupţie, Viorel Chetraru. Cei care apelează cel mai des la CCCEC sunt părinţii. „Ei vin şi se plâng: «De ce copilul meu care a învăţat are note la fel ca şi cel care a umblat la şcoală cu un singur caiet?». Cum să-i răspundem? «Stimate părinte, nu e capabilă ţara asta să organizeze un proces de Balacaureat. Mergi şi-l susţine în altă parte»?", se întreabă retoric Chetraru, care nu a scăpat de criticile parlamentarilor.

EDITORIAL Goana după note naşte analfabeţi

„Suntem împotriva corupţiei, dar contra copiilor nu putem fi. Nu avem dreptul să-i distrugem psihic, ei mai au de susţinut examene, au o viaţă de trăit. S-a găsit marea corupţie în sutienele fetelor!", s-a revoltat liberalul Mihai Ghimpu după ce ofiţerii CCCEC au fost acuzaţi că ar fi percheziţionat elevele până la lenjeria intimă. „Cine consideră că a fost abuzat, să scrie plângere la Procuratură", a tăiat-o scurt şeful de la Anticorupţie.


Mă tem că ofiţerii ar putea da buzna la examen. Şi aşa sunt stresată, se decide soarta mea.
Nicoleta S.
Absolventă

BAC-ul e cea mai serioasă treaptă de până acum. Notele bune îmi pot oferi posibilităţi în viitor.
Dumitru N.
Absolvent

289 de telefoane mobile au depistat ofiţerii CCCEC în patru centre de BAC, la examenul precedent.
60 de persoane implicate în procesul de susţinere a examenelor au fost demise din funcţie.
33 de absolvenţi vor repeta Bacalaureatul la anul, pentru că au fost prinşi copiind.

Avocatul copilului s-a autosisizat

Avocatul parlamentar al copilului, Tamara Plămădeală, s-a autosesizat după ce ofiţerii anticorupţie au descins în centrele de Bacalaureat.

„Acţiunile CCCEC pot fi calificate drept inumane, ce ating inviolabilitatea fizică şi psihică a copilului garantată de Convenţia ONU şi de Constituţia Republicii Moldova", se arată într-un comunicat de presă.

Tamara Plămădeală va cere explicaţii oficialilor pentru a afla în baza cărui temei au fost percheziţionaţi liceenii. În opinia ombudsmanului, copiatul nu este o crimă care să determine ofiţerii CCCEC să reacţioneze în acest mod.

„Nu trebuie să ajungem la metode de intimidare a copiilor, pentru că ei sunt vulnerabili, iar percheziţionarea corporală este admisă doar în cazul iniţierii unei cauze contravenţionale sau penale", spune avocatul copilului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite