La urne, moldoveni! Duminică ieşim la vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În localităţile în care nu va fi ales primarul din prima încercare, peste două săptămâni va fi organizat un nou tur de scrutin
În localităţile în care nu va fi ales primarul din prima încercare, peste două săptămâni va fi organizat un nou tur de scrutin

Pe 5 iunie 2011, circa 2,6 milioane de cetățeni sunt chemați la secţii pentru a-și desemna conducătorii orașelor și satelor. Viitorii edili vor obţine un mandat pentru următorii patru ani. La alegerile locale generale urmează a fi aleşi 898 de primari şi 11.740 de consilieri raionali, municipali şi locali.

Numărul consilierilor aleşi variază de la nouă, în cele mai mici localităţi, până la 43, în oraşele cu o populaţie de până la 200.000 de locuitori. Consiliul Municipal Chişinău va fi format din 51 de membri.


Pentru a putea fi deosebite, buletinele de vot au fost tipărite în cinci nuanţe diferite. Astfel, locuitorii municipiilor Chişinău şi Bălţi îşi vor alege primarii pe buletine de culoare violetă, iar cei ai altor localităţi - pe acte de culoare roz. Consilierii municipali vor fi votaţi pe buletine bej, iar cei raionali şi locali vor fi aleşi pe hârtii gri. La Comrat, unde candidează 87 de concurenţi la funcţia de consilier municipal, buletinele vor va avea forma unor broşuri.

CUM PUTEM VOTA


La scrutinul de duminică pot participa toţi cetăţenii Republicii Moldova care au împlinit 18 ani, cu excepţia celor aflaţi peste hotare. Studenţii şi elevii pot vota în localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa. Cei care au şi una şi alta, votează doar acolo unde-şi au reşedinţa.


Nu uitaţi buletinul de identitate cu fişa de însoţire în care este indicată adresa din raza secţiei de votare. De asemenea, puteţi vota cu paşaportul de tip sovietic, cu menţiunea privind cetăţenia Republicii Moldova şi domiciliul, sau cu actul de identitate provizoriu de tip F-9.


Cei care din motive de sănătate nu pot ajunge la secţie, pot solicita urna mobilă acasă. Pentru aceasta, ei trebuie să depună o cerere scrisă la biroul electoral până sâmbătă, la ora 18.00. Duminică, cererile pot fi făcute până la 15.00, dacă se prezintă şi certificat medical.


În cabină, aplicaţi ştampila „Votat" în interiorul cercului unui singur patrulater din fiecare buletin de vot primit. Dacă aţi greşit, puteţi cere un buletin nou, însă doar o singură dată.


Alegerile vor fi monitorizate de sute observatori naţionali şi internaţionali, iar în ziua scrutinului va fi organizat un exit-poll. Circa 200 de operatori vor chestiona alegătorii la ieşirea de la urne.

image

„Cea mai urâtă campanie, cu provocări, minciuni şi murdării"

Cu două zile înainte de alegeri, candidaţii la funcţia de primar al Capitalei au tras linia. „Am asistat la o campanie murdară. Unii candidaţi nu au argumente şi recurg la minciuni pentru promovarea propriei imagini", a declarat Dorin Chirtoacă.

„Cum spunea Caragiale: o campanie curat-murdară, cu ziare şi afişe false, foi volante inventate, oameni agresaţi, panouri distruse, filmuleţe false pe Internet", a adăugat liberalul.

Pe de altă parte, comunistul Igor Dodon susţine că a avut o campanie „destul de curată", dar se plânge că a fost supus mai multor provocări: i-a fost atacat blogul, l-au etichetat „omul ruşilor" şi i-au criticat campania „Iubesc Moldova".

„A fost cea mai urâtă campanie, cu atacuri la persoană şi replici murdare, iar vina este a întregii clase politice", a concluzionat şi liderul PLDM. Vlad Filat şi-a reiterat sprijinul pentru Chirtoacă şi a îndemnat Partidul Democrat s-o retragă din cursă pe Valentina Buliga.

„Electorala a fost marcată de încălcări şi incidente grave, ceea ce denotă un nivel scăzut al culturii politice. Este nevoie de educaţie civică şi politică atât pentru politicieni, cât şi pentru alegători", a comentat Ion Manole, preşedintele Asociaţiei Promo-Lex.

Alianța și mizele localelor

Analiştii politici susţin că alegerile locale au câteva mize majore. Igor Boţan, director executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă, spune că de rezultatul scrutinului depinde dacă AIE va supravieţui la guvernare, iar forţele politice vor găsi o soluţie pentru alegerea preşedintelui sau vor provoca anticipate.

Arcadie Barbăroşie de la Institutul pentru Politici Publice este convins că Alianţa va trece testul localelor. „AIE va exista cât va fi şi PCRM, iar opoziţia este încă puternică. Zicala «nu mor caii când vor câinii» este valabilă în ambele sensuri. Ciocnirile dintre aliaţi sunt normale pentru electorală. Lupta politică şi interesele egoiste de partid sunt proprii unei democraţii", declară Barbăroşie.

„CAPITALA ESTE
MARELE TROFEU"

Fără îndoială, miza cea mare este Capitala. Potrivit lui Igor Boţan, grupările economice din spatele partidelor, finanţându-le, vor face totul pentru a-şi asigura controlul asupra Chişinăului, unde este concentrată economia Moldovei în proporţie de 60%. Şi miza politică este mare. „Pentru PL realegerea lui Dorin Chirtoacă este sarcina supremă. În caz contrar, PL s-ar transforma într-un substituent jalnic al PPCD de până la aşa-zisa trădare din 4 aprilie 2005", spune Boţan.

Pe de altă parte, victoria PCRM în Chişinău îi va consolida influenţa politică, iar Igor Dodon va deveni cel mai influent comunist. „Primăria Capitalei reprezintă marele trofeu al acestui scrutin, marele atu financiar şi simbolic. Dincolo de promisiunile candidaţilor, votul din 5 iunie va fi unul politic", afirmă analistul Vitalie Ciobanu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite