La Moscova nu se vede un viitor luminos pentru Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actualul şef de la Tiraspol Evgheni Şevciuk nu
este bine văzut de analiştii de la Moscova. FOTO Mediafax
Actualul şef de la Tiraspol Evgheni Şevciuk nu este bine văzut de analiştii de la Moscova. FOTO Mediafax

Cetăţenii din Transnistria vor fi siliţi să aleagă între două rele: să perpetueze regimul corupt al lui Şevciuk sau să aleagă un partid susţinut de compania „Sheriff” şi format din funcţionari corupţi şi şantajabili de KGB, apreciază analistul rus Roman Konopliov.

Politologul rus Roman Konopliov a oferit un interviu portalului britanic Opendemocracy în care a declarat că Transnistria se va duce în prăpastie indiferent de cine va fi câştigătorul aşa-numitului scrutin parlamentar din regiunea separatistă.

Potrivit lui Konopliov, dacă Moscova îl va susţine pe Evgheni Şevciuk în alegerile din noiembrie, acest fapt ar însemna că Rusia acceptă regulile de joc ale acestuia. Încă în anul 2011 mai mulţi deputaţi din Duma de Stat nu au susţinut candidatura lui Şevciuk, nici după ce acesta a câştigat aşa-zisele alegeri prezidenţiale.

Şevciuk nu are nevoie de partid

„Moscova s-a îndepărtat de tema transnistreană ca de valiza fără mâner. Situaţia partidului «Obnovlenie» a devenit şi mai proastă de la ultimele alegeri din Transnistria. Moscova nu poate pune pariu pe un cal sleit de puteri, pentru că va fi nevoită apoi să explice de ce calul a murit. Totodată, Şevciuk este cel care deţine pârghiile absolute. Este o situaţie foarte complicată”, crede Konopliov.

Vinovaţii de această situaţie trebuie căutaţi la Moscova, însă nimeni nu vrea să se ocupe de căutarea acestora, adaugă politologul rus.

Evgheni Şevciuk intră în aşa-numitele alegeri parlamentare din Transnistria fără a avea propriul partid. De fapt, crede Konopliov, Şevciuk nici nu are nevoie de un partid. În mâinile sale se află întreaga putere executivă, inclusiv armata, MAI şi alte structuri de forţă, serviciile speciale. Înainte de Şevciuk, MAI al Transnistriei era legat de serviciile speciale ale Ucrainei. Acet fapt a jucat un rol foarte important la alegerile anterioare, când anumite grupuri politice au încercat să întoarcă rezultatele alegerilor prin intermediul acţiunilor de stradă. Preşedintele Transnistreiei a fost schimbat datorită poziţiei MAI şi a inacţiunii serviciilor speciale, care au avut anumite resurse şi un cadru legal de rigoare.

Transnistrenii vor alege între două rele

Konopliov nu crede că adminitraţia de la Tiraspol va organiza o numărătoare corectă la alegerile din noiembrie. Administraţia vrea să-şi subordoneze necondiţionat toţi deputaţii parlamentului şi consiliilor locale. Această sarcină este executată inclusiv de către serviciile speciale.

Alegerile în condiţiile actuale reprezintă o profanare absolută. Transnistrenii vor fi nevoiţi să aleagă între două rele. Pe de o parte este vorba despre o conducere incompetentă, agresivă şi coruptă, iar pe de altă parte este vorba despre nişte marionete ale unui jucător mare în sfera afacerilor (Sheriff) care susţine persoane foarte slabe din punct de vedere politic. Administraţia actuală nu se teme de aceşti concurenţi. Din acest punct de vedere, actualul preşedinte ar putea să câştige o imagine pseudo-democratică, când va arăta că există o opoziţie.

La sfârşitul anului se încheie şi preferinţele economice de care se bucură Transnitria din partea UE. 74% din exporturile Transnistriei pleacă spre UE. Elita actuală de la Tiraspol nu-şi face probleme în acest sens, deoarece aceasta poate să-şi asigure un viitor luminos în orice colţ al lumii, însă economia Transnistriei, din anumite motive complexe, se află în stadiul de deces.

Greşelile lui Şevciuk

Potrivit lui Konopliov, Şevciuk a comis mai multe greşeli în timpul mandatului său. Şevciuk a ajuns la putere din cauza că în Transnitria nu există concurenţă politică, iar personalitatea acestuia s-a întipărit în minţile oamenilor pe fundalul scandalurilor artificiale în care a fost protagonist. Televiziunile locale i-au creat o imagine de un politician care luptă împotriva corupţiei. Şevciuk era pregătit să ia pârghiile puterii din mâinile lui Smirnov, chiar cu acordul acestuia. Dar Şevciuk s-a adeverit a fi un discipol neascultător şi s-a folosit de rodul celor şapte ani de publicitate la TV.

Oamenii au făcut o mare greşeală alegându-l pe Şevciuk, deoarece nu au văzut nici democraţia la care năzuiau, nici liberalizarea economiei, nici ieşirea din impasul în relaţiile cu vecinii. Situaţia s-a înrăutăţit în toate domeniile. „Eu nici nu aş numi acţiunile lui Şevciuk drept „greşeli”. Acţiunile administraţiei actuale sunt foarte bine calculate, ceea ce înseamnă o indiferenţă absolută faţă de nevoile populaţiei din Transnistria. Ei îşi dau seama că sunt la sfârşit de mandat, de aceea încearcă să fure tot ce se poate de furat, pentru a-şi creea un viitor frumos. Actuala conducere de la Tiraspol deţine în mâini nişte fluxuri financiare enorme, iar acest lucru este lipsit total de transparenţă”, consideră Konopliov.

Concurentul lui Şevciuk, partidul „Obnovlenie”

Atunci când se vorbeşte despre partidul „Obnovlenie” susţinut de Sheriff şi binecuvântat de Smirnov, nu trebuie să uităm de faptul că Transnistria este o republică prezidenţială. „Obnovlenie” a fost gândită ca un fel de analog local al partidului „Edinaia Rossia”, care va menţine stabilitatea politică. Din acest punct de vedere „Obnovlenie” este ca un element al garderobei, ca o geantă foarte scumpă. Partidul este format din nişte funcţionari fricoşi, care au buzunarele ticsite de bani de provenienţă necunoscută. În spatele acestora se află KGB-ul. Orice mişcare în plus va însemna puşcărie. „Dacă aceşti oameni îl vor detrona pe Şevciuk şi vor veni la putere, asta ar însemna victoria răului mai mic. Dar eu nu cred în minuni, când este vorba despre probleme de ordin economic, demografic, medical şi educaţional. Transnistria cade în hău”, conchide Roman Konopliov.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite