La Chişinău se anticipează căderea guvernului Streleţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţi din diferite formaţiuni politice se arată pesimişti în privinţa păstrării alianţei de guvernare şi menţinerea Guvernului Streleţ. Părerile acestora sunt împărtăşite şi de mai mulţi experţi şi analişti politici din Republica Moldova, transmite IPN.

Deputatul PLDM, Iurie Ţap, consideră că se urmăreşte distrugerea totală a formaţiunii politice din care face parte. „Dodon şi Voronin au făcut declaraţii tranşante. Sunt argumente plauzibile că Guvernul Streleţ ar putea fi demis. Sperăm că până la urmă se va gândi şi se va decide la rece”, a spus Ţap în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune „Moldova 1”.

Deputatul PDM, Sergiu Sîrbu, susţine că formaţiunea pe care o reprezintă este pentru păstrarea alianţei în actuala componenţă, dar cu anumite condiţii. „Noi ne dorim păstrarea alianţei de guvernare şi a actualului guvern, dar acest lucru depinde şi de colegii din PLDM. Nu cred că vom putea guverna împreună, dacă se va veni cu iniţiative dure şi atacuri asupra noastră. Colegii din PLDM trebuie să depăşească emoţiile provocate de arestarea lui Filat”, a declarat deputatul democrat.

Deputatul socialist, Vlad Bătrîncea, s-a arătat convins că moţiunea de cenzură, înaintată de PSRM împotriva Guvernului Streleţ, va trece. „Deja sunt 24 de semnături pentru înaintarea moţiunii de cenzură. Suntem bucuroşi că ne vor susţine şi deputaţii din PCRM. Noi avem mai multe proiecte de demisii”, a spus socialistul.

Deputatul comunist, Anatolie Zagorodnîi, a declarat că fracţiunea pe care o reprezintă va vota demisia Guvernului Streleţ. „Nu poate exista un guvern de coaliţie în situaţia creată. După 2009 am avut patru guverne conduse de PLDM, care au dus ţara în haos”, a argumentat deputatul comunist.

Semnalele experţilor

Ideea că guvernul Streleţ va cădea în urma moţiunii de cenzură pe care intenţionează s-o depună săptămâna viitoare PSRM este împărtăşită şi de către experţi şi analişti politici. Aceştia sunt de părere că acest fapt va da undă verde la guvernare forţelor pro-ruse.

Vitali Catană, expert în drept constituţional, consideră că demisia actualului cabinet de miniştri ar aduce la guvernare forţele pro-ruse. „Politicienii din alianţă de guvernare ar trebui să preia experienţa României. Acolo permanent este arestat fie un om de afaceri influent, fie un politician, dar sistemul politic rămâne stabil. Lupta contra corupţiei în România a pornit de la rivalitatea politică dintre Traian Băsescu şi Adrian Năstase. Arestarea lui Filat nu trebuie să conducă la destrămarea alianţei pro-europene. Nu văd pe moment o alternativă la această alianţă în afară de alegeri anticipate şi o coaliţie de stânga. Noi i-am mai pedepsit o dată pe politicieni şi i-am pedepsit aşa de tare, că la guvernare au venit comuniştii, iar consecinţa acestei guvernări o simţim şi acum”, a declarat Catană în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune „TV7”.

Mariana Kalughin, expert anticorupţie, consideră căderea Guvernului Streleţ inevitabilă. „Guvernul Streleţ va cădea mai devreme sau mai târziu. Este vorba de credibilitatea clasei politice. Totodată, Streleţ a spus că va implementa agenda europeană. Aceasta înseamnă reforma procuraturii, schimbarea modului de numire a procurorului general şi a judecătorilor din Curtea Supremă de Justiţie etc. Aceste reforme au tot fost amânate. Nu se ştie câtă răbdare vor avea colegii de coaliţie a lui Streleţ”, a spus expertul.

Stanislav Pavlovschi, unul din liderii Platformei civice „DA” a spus, că problema nu constă în căderea actualul guvern, cât în menţinerea sistemului oligarhic. „Problema este una mai largă decât căderea Guvernului Strelţ. Se ştie că ţara este condusă din umbră de către o singură persoană. Iar această persoană la moment este interesată de propria securitate şi de siguranţa averii sale. Întrebarea este în ce măsură este gata societatea noastră să se opună acestui oligarh”, a declarat Pavlovschi.

Directorul Centrului „Politicon”, Anatol Ţăranu, consideră că demisia Guvernului Streleţ este inevitabilă, iar acest fapt va constitui o nouă lovitură pentru PLDM.

Deputaţii PSRM şi PCRM deţin împreună 44 de mandate. Pentru ca guvernul să fie demis se cer 51 de voturi. Respectiv, demiterea se poate produce doar dacă este susţinută de o parte sau toţi deputaţii neafiliaţi, 5 la număr, precum şi de o parte din deputaţii alianţei de guvernământ.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite