Kremlinul și oamenii lor de la Chișinău flutură sperietoare ,,anexării” Republicii Moldova de către România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii ruși împreună cu Opoziția de la Chișinău, reprezentanții Transnistriei și ai Găgăuziei au discutat despre ,,anexarea” Republicii Moldova de România în cadrul unei conferințe cu tema „În Moldova sau România: va rămâne Republica Moldova pe hartă în 2025?” care a avut loc recent la Moscova. 

Conferința a avut loc la Moscova. FOTO: Shutterstock
Conferința a avut loc la Moscova. FOTO: Shutterstock

Conferința științifico- practică internațională din Capitala Rusiei a fost organizată de Institutul țărilor CSI, responsabilii acestuia aducând de-a lungul timpului argumente în favoarea politicii externe a Kremlinului și studiind, inclusiv așa-zisă „vecinătate apropiată” a Federației Ruse. 

,,Cursul Republicii Moldova spre Uniunea Europeană și NATO, și absorbția acesteia de  România, escaladarea represiunilor autorităților pe acest fond și lupta politică internă în ajunul realegerii președintelui Republicii, împreună cu extinderea blocadei Republicii Moldova Transnistrene nu pot lăsa Rusia indiferentă”, se arată în anunțul Institutului cu privire la desfășurarea evenimentului. 

Responsabilii au mai menționat abordarea aspectelor, precum ,,Moldova între România și Rusia (aspect istoric); rivalitatea dintre Rusia și Occident în regiunea Moldova-Transnistria în contextul războiului dintre Ucraina și Occident împotriva Rusiei; planuri și perspective de implicare a Republicii Moldova în conflict; situația politică internă din Republica Moldova în ajunul alegerilor și referendumului privind integrarea europeană: probleme ale autorităților și ale opoziției; amenințări tot mai mari la adresa compatrioților ruși din regiune, soarta viitoare a Transnistriei și Găgăuziei; Biserica Ortodoxă Rusă și factorul religios în lupta pentru statalitatea moldovenească”, au conchis aceștia. 

Institutul este condus de deputatul rus Konstantin Zatulin care este preocupat de ani buni de toate conflictele din CSI și spațiul ex-sovietic, inclusiv cel din regiunea separatistă transnistreană și care a participat recent alături de fostul președinte al Republicii Moldova și actualul lider al PSRM, Igor Dodon, la o altă conferință desfășurată recent în Slovacia.  

Printre invitații din partea Chișinăului s-ar fi numărat parlamentarul socialist Bogdan Țîrdea, oligarhul fugar Ilan Șor și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, iar participanții la eveniment au asociat votul în timpul plebiscitului cu tema aderării țării la Uniune din data de 20 octombrie cu „anexarea” Republicii Moldova de România. 

Conferința a fost mediatizată de presa din Federația Rusă, precum postul de televiziune Rossia 1  care a început reportajul astfel: ,,Va rămâne Moldova pe harta lumii? Va fi păstrat statul în 2025? Aceste întrebări sunt discutate astăzi la Moscova la conferința științifico- practică internațională. La discuții iau parte deputați, senatori, dar și reprezentanții ai Parlamentului de la Chișinău, ai Transnistriei și ai Găgăziei”. 

Narativ rus pe fondul avertismentului lansat de trei state 

Narativul rus privind faptul că Republica Moldova își va pierde statalitatea dacă referendumul privind aderarea țării la Uniunea Europeană va trece este lansat în contextul în care, Statele Unite, Marea Britanie şi Canada au acuzat luna trecută Kremlinul de complot pentru a influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale din țara vecină. 

În data de 20 octombrie, moldovenii sunt așteptați la urne pentru a-și da votul pentru viitorul președinte al țării, dar și pentru referendumul republican constițional pe tema aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, plebiscitul fiind inițiat la solicitarea actualului șef de stat Maia Sandu. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite