Judecătorii au intrat în campanie electorală, pentru mandatele de membri în Consiliul Superior al Magistraturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O dată la patru ani, judecătorii din ţară aleg reprezentanţii din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii Foto: Adevărul
O dată la patru ani, judecătorii din ţară aleg reprezentanţii din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii Foto: Adevărul

16 judecători s-au înscris în cursa pentru cele trei mandate de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii ce vor fi disputate la 22 noiembrie. Printre concurenţi figurează şi magistraţi cu imaginea şifonată, unii fiind vinovaţi de pierderea dosarelor la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, sau care au fost în vizorul CSM pentru abateri.

După ce, pe 18 octombrie, le-au încredinţat lui Dumitru Visternicean, Anatolie Ţurcan şi Tatianei Răducan câte un mandat de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorii din Moldova se vor întruni din nou, pe 22 noiembrie, pentru a alege încă trei membri. Lupta pentru un loc în structura ce promovează sau sancţionează judecătorii e strânsă: sunt 16 pretendenţi la trei fotolii.

Luptă strânsă

Îşi încearcă din nou norocul Nichifor Corochii, actualul preşedinte al CSM, şi colega sa Dina Rotarciuc, care, pe 18 octombrie, n-au acumulat numărul necesar de voturi pentru a rămâne în Consiliu.

Se văd în CSM şi judecătorii care anterior au fost fie la un pas de a fi sancţionaţi, fie transferaţi în instanţe inferioare de către actualul Consiliu. Printre aceştia se numără controversaţii Ion Muruianu şi Nina Cernat, foşti judecători la Curtea Supremă de Justiţie. Acum un an, aceştia au pierdut în instanţă lupta împotriva Consiliului, care îi transferase la Curtea de Apel Chişinău.

În listă apare şi Sergiu Furdui, la fel transferat de la CSJ la Curtea de Apel; Domnica Manole de la Curtea de Apel, care, potrivit „Ziarului de Gardă“, ar avea 11 automobile; Aurelia Parpalac, de la Curtea de Apel Bender, magistrata din cauza căreia au fost blocate conturile Primăriei Căuşeni, instituţia fiind obligată printr-o decizie de judecată să-i plătească 40.000 de euro.

„M-am străduit să conving opinia publică că adevărata faţă a sistemului judecătoresc este alta decât cea inventată de unele canale tele-comerciale“ - Dina Rotarciuc, judecător

Şi-au mai depus dosarele Vera Toma de la Curtea de Apel Bălţi, Grigore Şişcanu de la Judecătoria Nisporeni, Gheorhe Balan, Viorica Puică şi Maria Ghervas de la Judecătoria sectorului Botanica din Capitală, Victor Micu de la Judecătoria sectorului Râşcani, Vladimir Braşoveanu de la Judecătoria Centru, Valentin Caisîn de la Judecătoria Bălţi şi Anatolie Minciună de la Curtea de Apel Chişinău.

Tehnici de cucerit votanţii

Magistraţii înscrişi în competiţia pentru un loc călduţ la CSM aplică veritabile tehnici electorale pentru a câştiga. De exemplu, Dina Rotarciuc a trimis o scrisoare tuturor instanţelor din ţară în care aminteşte cât de utilă a fost ea în Consiliu: „M-am străduit să conving opinia publică că adevărata faţă a sistemului judecătoresc este alta decât cea inventată de unele canale tele – comerciale. Acceptarea imaginii de autoritate coruptă duce la pierderea încrederii în Justiţie şi la pericolul de dezvoltare a altui fenomen – raket, de care nu demult s-a debarasat Moldova“.

Dina Rotarciuc scrisoare.pdf

Semn că şi Domnica Manole vrea tare mult un fotoliu în CSM e o solicitare depusă la Consiliu prin care cere ca un responsabil de acolo să le transmită tuturor celor circa 450 de judecători din ţară lista candidaţilor înscrişi în concurs, însoţită de CV-uri şi de programele de activitate. Totodată, solicită secretariatului Consiliului să le stabilească întâlniri regionale cu cei care vor vota.

„Viitorul Consiliu va avea membrii pe care şi i-au ales tot judecătorii“ - Vlad Gribincea, preşedinte CRJM

„Secretariatul urmează să susţină candidaţii la organizarea acestor întâlniri prin acordarea transportului, după caz. În aşa fel, judecătorii vor veni bine informaţi la Adunarea Generală şi vor putea face o alegere corectă. Acest sprijin va asigura condiţii egale pentru candidaţi. Membrii actuali ai CSM se bucură de posibilităţi sporite, comparativ cu ceilalţi membri“, argumentează Domnica Manole. La rândul lor, membrii CSM au răspuns sec: „A lua act“, fără a preciza, de fapt, dacă dau curs acestei cereri.

„Într-adevăr, există o discrepanţă. Magistraţii de la CSM care au candidat pentru un nou mandat au o flexibilitate mai mare. Ei se pot întâlni cu judecătorii, în timp ce ceilalţi pretendenţi sunt obligaţi să fie la muncă, iar în afara orelor de lucru este mai dificil să te promovezi“, susţine Vlad Gribincea, preşedinte al Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM). 

Promisiuni de viaţă bună pentru judecători

Ca la orice scrutin, candidaţii au venit cu promisiuni. În timp ce unii le-au înşirat pe câteva pagini, alţii au fost succinţi. „Îmi propun să respect prevederile legale şi, prin prisma acestora, să apăr interesele judecătorilor“, scrie Nina Cernat. Nichifor Corochii este foarte generos. În programul său „electoral“, Corochii le făgăduieşte colegilor, între altele, „soluţionarea problemelor ce ţin de asistenţa medicală gratuită a judecătorilor şi membrilor familiilor lor, excluderea reţinerilor din salariu pentru asigurarea obligatorie medicală dat fiind faptul că este o obligaţiune legală a statului“, precum şi găsirea surselor financiare pentru „necesităţi de tratament profilactic“ pentru judecători. 

Ion Muruianu recurge nu doar la promisiuni, ci şi la învinuiri, pentru a-şi convinge colegii că el trebuie să fie alesul. Muruianu acuză actualii membri ai CSM că „se ocupă cu activităţi pur politice, intimidând grosolan magistraţii prin pornirea unor proceduri disciplinare abuzive, având ca scop controlul asupra actului justiţiei“. Concurentul ne asigură însă că nu e ghidat de scopuri mercantile: „Am decis să candidez nu pentru facilităţi. Dispun de garanţiile sociale de judecător al CSJ, chiar dacă am fost transferat la Curtea de Apel“.

Scut împotriva presei

Aurelia Parpalac promite, între altele, să-şi apere colegii de jurnalişti: „CSM urmează să reacţioneze prompt în cazul unor atacuri abuzive asupra instanţelor, cât şi a judecătorilor din partea politicului sau mass-media. Fiind reprezentantul puterii judiciare, CSM este obligat să reacţioneze la investigaţiile jurnalistice privind averea judecătorilor , prin solicitarea informaţiei de la autorităţile competente“.

Deşi nu cu prea multă îndrăzneală, concurenţii recunosc faptul că mulţi judecători şchiopătează la capitolul integritate. Iar Gheorghe Balan, de la Judecătoria Botanica, propune ca justiţia să fie supusă unui proces de lustraţie.

Deşi mulţi au fost implicaţi în scandaluri mediatice sau au fost la un pas de a fi sancţionaţi, toţi cei 16 au dreptul să se promoveze la CSM, susţine Vlad Gribincea. „Legea nu le interzice să candideze. Până la urmă, viitorul Consiliu va avea membrii pe care şi i-au ales tot judecătorii“, afirmă preşedintele CRJM.

Nina Cernat

50 de ani, judecător la Curtea de Apel Chişinău

judecatori

A intrat în sistemul judecătoresc în 1981 şi a lucrat aproape zece ani grefieră. În 1990 a terminat Facultatea de Drept şi a fost numită judecător la Judecătoria Botanica. Între 2008 şi 2012 a fost preşedintă a Colegiului civil şi contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie. Anul trecut a fost transferată la o instanţă inferioară. „Adevărul“ a scris despre ea că locuieşte într-o vilă din sectorul Botanica din Capitală, imobil ce nu se regăseşte în declaraţiile sale de avere, întrucât este înscris pe numele soacrei sale de 80 de ani.

Ion Muruianu

57 de ani, judecător la Curtea de Apel Chişinău

judecatori

Primul loc de muncă al lui Ion Muruianu a fost cel de lăcătuş, ulterior a făcut Dreptul devenind anchetator, avocat şi judecător. A condus Curtea Supremă de Justiţie între 2007 şi 2012. Parlamentul l-a demis de două ori din această funcţie, pe motiv că s-ar fi implicat în politică şi că ar fi judecat mai multe cauze pe care statul le-a pierdut ulterior la CEDO. În ambele cazuri a fost restabilit de Curtea Constituţională. Anul trecut a fost transferat la Curtea de Apel. A fost în centrul unui scandal mediatic după ce i-a numit pe jurnalişti „câini turbaţi“.

Dina Rotarciuc

61 de ani, membru CSM, judecător la Curtea de Apel Chişinău

judecatori

Prima specializarea a magistratei a fost cea de învăţătoare, absolvind şcoala pedagogică din Lipcani în 1971. Mai târziu a lucrat aproape cinci ani la executivul raional Floreşti, între 1982-1984 a fost anchetator în aceeaşi localitate, iar din 1984 până în 1996 a fost judecător la Floreşti. Ulterior a fost numită magistrat la Curtea de Apel Chişinău. În 2009 a fost detaşată pe perioada exercitării mandatului de membru al CSM. Candidează pentru al doilea mandat. Numele magistratei figurează în cinci cauze pe care Moldova le-a pierdut la CEDO.

Nichifor Corochi

56 de ani, preşedintele CSM, judecător la Judecătoria Edineţ

judecatori

Între 1974-1976 a fost lăcătuş la Uzina de tractoare din Chişinău, după care a intrat la Drept. În primii ani a lucrat consultant juridic la Comrat. În perioada 1986-1987 a fost vicepreşedinte al Consiliului orăşenesc Comrat, apoi timp de trei ani, până în 1990, a fost judecător la Camenca. Ulterior a activat în cadrul instanţelor de la Drochia şi Edineţ. Din 2009 a fost detaşat la CSM. Candidează pentru al doilea mandat. Potrivit declaraţiei pe venituri pentru anul 2012, magistratul deţine două case la Edineţ, un teren intravilan şi un automobil Suzuki.

Sergiu Furdui

51 de ani, judecător la Curtea de Apel Chişinău

judecatori

Sursa foto: ajm.md

Devine judecător în 1990. Peste şase ani a fost transferat de la Hânceşti la Tribunalul din Chişinău, iar mai târziu la Curtea de Apel şi Curtea Supremă de Justiţie. Din 2007 până în 2012 a exercitat funcţia de vicepreşedinte al Colegiului penal al Curţii Supreme de Justiţie. Anul trecut a fost transferat la Curtea de Apel. În declaraţia pentru anul 2012, a menţionat că deţine patru case (două la Chişinău şi două la Hânceşti) şi patru loturi de teren (în Hânceşti). CSM l-a avertizat pentu faptul că într-un document oficial a recunoscut, indirect, independenţa Transnistriei.

Domnica Manole

52 de ani, judecător la Curtea de Apel Chişinău

judecatori

Sursa foto: inj.md

A terminat Dreptul în 1985, iar în 1990 devine judecător, activând în cadrul instanţei de la Ciocana. Din 2004 până în prezent lucrează la Curtea de Apel Chişinău. În declaraţia pe venituri pentru 2012 a trecut 11 automobile, un apartament, un garaj şi un teren extravilan. De asemenea, deţine cotă parte în două SRL-uri. În 2008, Domnica Manole a fost surprinsă de Pro TV în timp ce-i dădea sfaturi lui Eduard Muşuc cu privire la un proces în care era implicat politicianul. CSM a stabilit că judecătorul a încălcat codul de etică.

Aurelia Parpalac

52 de ani, judecător la Curtea de Apel Bender

judecatori

Sursa foto tv7.md

Între 1986 şi 1991 a făcut Facultatea de Istorie a Universităţii Pedagogice „Ion Creangă“, după care şi Dreptul la USM. Din 1996 a activat jurist la consiliul raional Ştefan Vodă şi la prefectura Tighina. Devine judecător în 2003, la instanţa din Căuşeni. Este magistrata care a vrut să-şi bage fiica la Drept fără admitere şi din cauza căreia au fost blocate timp de două luni conturile Primăriei Căuşeni. Ulterior, ministrul Justiţiei Oleg Efrim a cerut sancţionarea ei disciplinară, dar Colegiul Disciplinar al CSM a respins cererea.

Anatol Minciună

53 de ani, judecător la Curtea de Apel Chişinău

judecatori

Devine judecător în 1991 în instanţa din sectorul Râşcani al Capitalei. Din 2008 lucrează la Curtea de Apel Chişinău. Numele magistratului a ajuns în atenţia publică după ce completul de judecată din care făcea parte a pronunţat o hotărâre prin care Întreprinderea de Stat Registru a fost obligată să achite un prejudiciu de 7 milioane de dolari către compania Intercomsoft LTD care aparţine omului de afaceri Boris Birştein. Potrivit declaraţiei pe venit pentru anul 2012, magistratul deţine o vilă în Chişinău, un Land Rover şi trei loturi (dintre care două în Capitală).
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite