Magistraţii pătaţi sunt promovaţi la distincţii de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magistrata Nina Cernat de la Curtea de Apel Chişinău a fost propusă în lista distincţiilor de stat Foto: Adevărul
Magistrata Nina Cernat de la Curtea de Apel Chişinău a fost propusă în lista distincţiilor de stat Foto: Adevărul

Mai mulţi judecători cu averi nedeclarate, ale căror nume au figurat în scandaluri publice ori se regăsesc în lista cu dosare pierdute de Moldova la CEDO sunt propuşi pentru a fi decoraţi cu distincţii de stat sau cu diplome de onoare a Consiliului Superior al Magistraturii.

Listele cu judecătorii propuşi pentru a fi decoraţi cu ordine şi medalii de stat urmează a fi aprobate astăzi la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). 10 magistraţi  vor fi propuşi pentru disctiţii de stat, 46 – pentru decernarea diplomelor de onoare ale CSM, 2 judecători vor fi propuşi pentru conferirea titlului onorific Veteran al sistemului judiciar, iar patru – pentru conferirea titlului onorific “Decan al autorităţii judecătoreşti”.

Printre cei 10 magistraţi care urmează a fi „unşi“ cu ordine şi medalii de stat se regăseşte magistrata Nina Cernat, despre care presa a scris că locuieşte într-o casă de lux din complexul „Oraşul poveştilor” din Capitală, imobil care nu se regăseşte în declaraţiile sale de avere, întrucât este înscris pe numele soacrei sale, care locuieşte în Ialoveni.

Judecătoarea Nina Cernat pierde lupta împotriva Consiliului Superior al Magistraturii

Soacra magistratei, în vârstă de 80 de ani, obţinuse în 2012 câştig de cauză într-un proces de judecată cu compania de constructii care a construit imobilului şi urma să încaseseze de la aceasta o sumă de 25 de milioane de lei sub formă de prejudiciu pentru că a efectuat cu întârziere lucrările de reparaţie. După ce cazul a ajuns în atenţia opiniei publice graţiei unei investigaţii jurnalistice realizate de „Adevărul“ şi Centrul de Investigaţii Jurnalistice, soacra magistratei a piedut procesul la CSJ, iar magistrata a fost retrogradată de la Curtea Supremă de Justiţie, la Curtea de Apel.  La cererea ministrului Justiţiei, procuratura a demarat o anchetă pe cazul Ninei Cernat, dar care nu s-a soldat cu nimic.

judecatori

Numele Ninei Cernat îl regăsim şi în lista judecătorilor cărora urmează să le fie conferită diploma de onoare a Consiliului Superior al Magistraturii.

Şi Ion Muruianu, fostul preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), antrenat într-un scandal de proporţii după ce la o adunare a judecătorilor a numit jurnaliştii „câini turbaţi“ este propus pentru conferirea diplomei de onoare a CSM. Muruianu a judecat mai multe cauze care au ajuns mai apoi la CEDO.

A zburat capul lui Ion Muruianu

Ion Muruianu nu are de ales! A pierdut lupta împotriva CSM, iar acum trebuie să accepte transferul la o instanţă inferioară sau demisia

Din cauza acestuia, Republica Moldova a fost condamnată de opt ori la CEDO, fiind obligată să plătească despăgubiri de peste 2,7 milioane de euro. În 2011, Serviciul de Informaţii şi Securitate a dat aviz negativ candidaturii lui Ion Muruianu la şefia CSM tocmai pentru dosarele pierdute la CEDO, dar şi pentru că Ion Muruianu, în calitatea sa de preşedinte al CSJ, nu ar fi respectat principiul de repartizare aleatorie a dosarelor.

Vedeţi mai jos listele cu numele judecătorilor propuşi spre decorare cu distincţii de stat si diplome de onoare.

judecatori
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite