În anul curent ne putem aştepta la scumpiri ale produselor agricole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul ONU (FAO) a anunţat că scumpirile de anul trecut a alimentelor vor continua şi în anul 2011. Experţii moldoveni spun că aceste fenomene vor afecta şi Republica Moldova

În anul 2010, a avut loc o explozie a preţurilor la produsele agricole în Republica Moldova, ce a fost provocată de diminuarea drastică a pro¬ducţiei agricole în statele din regiune, susţine Viorel Chivriga, expert la Institutul IDIS „Viitorul".

Deficit şi scumpiri
ale produselor agricole

Viorel Chivriga, consideră că şi în anul 2011, va persista pericolul unor creşteri de preţ, dar şi perturbaţii pe piaţa internă de produse agroalimentare.
Originea acestora, ar putea fi deficitul unor produse agricole, provocat atât de exporturile masive din a doua jumătate a anului trecut, cât şi de reducerea suprafeţelor unor culturi agricole. Astfel la începutul lunii decembrie 2010, suprafaţa terenurilor agricole prelucrate reprezinta doar 80% din totalul înregistrat la începutul anului, susţine expertul, întro analiză publicată în ultimul număr al publicaţiei Monitorul Economic.

Scumpirea alimentelor,
o oportunitate pentru agricultori

În acelaşi timp centrul analitic „Expert-Grup" anticipează că cererea internă de produse alimentare va continua să crească rapid în anul 2011. Aceasta în opinia experţilor de la „Expert-Grup" ar constitui o oportunitate pe care agricultorii moldoveni nu ar trebui să o rateze.
Altfel spus ar trebui să majoreze producţia destinată acoperirii cererii interne. Totodată experţii cred că există o probabilitate mare ca din cauza preţurilor mai mari la cereale în anul 2010, mulţi agricultori, în special cei din păturile cele mai sărace, vor mări suprafeţele semănate cu grâu, porumb, orz şi alte cereale, depăşind un milion de ha. Aceste produse agricole însă nu aduc profituri importante fermierilor.

Citiţi şi Preţurile alimentelor, la un nou nivel-record

De notat că potrivit FAO, preţul zahărului a atins, în 2010, maximul ultimilor 30 de ani, iar preţul grâului s-a dublat în intervalul iunie-decembrie.
Mai mult, Abdolreza Abbassian, economist-senior al FAO, a declarat presei că scumpirile vor continua. „Ar fi prostesc să prespunem că acesta este vârful", a arătat acesta. Scumpirile au dus la o accelerare a inflaţiei la nivel mondial, afectând deopotrivă statele emergente şi pe cele dezvoltate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite