În acest an Ziua Mondială a Sănătăţii e dedicată prevenirii bolilor transmise de insecte
0În 2014, Ziua Mondială a Sănătăţii este dedicată prevenirii maladiilor transmise de căpuşe, muşte, de ţânţari şi alte insecte purtătoare de agenţi patogeni.
Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, dedicată în acest an prevenirii bolilor transmise de ţânţari, muşte, căpuşe şi alte insecte. Aceste boli, precum malaria, febra dengue, febra galbenă, encefalita japoneză, boala Chagas şi leishmanioza - provoacă boli cronice pentru mai multe sute de milioane de persoane la nivel mondial.
„Schimbările climatice, habitatele modificate şi nivelul crescut al comerţului şi călătoriilor internaţionale expun mai multe persoane către vectorii care transmit aceste boli. Ele prezintă un risc în toate regiunile, inclusiv în ţările în care ameninţarea a fost anterior eradicată, dar cei mai afectaţi sunt cei mai săraci din lume, mai ales cei care trăiesc în comunităţi rurale izolate, departe de servicii de sănătate sau în tabere urbane improvizate. Prin afectarea profundă a sănătăţii oamenilor, bolile transmise prin vectori sunt un impediment serios pentru reducerea sărăciei şi dezvoltării durabile.
Astfel încât am depus efort pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului şi stabilirea unei agende de dezvoltare post-2015, să recunoaştem că investiţiile în controlul vectorilor şi prevenirea bolilor este o investiţie înţeleaptă şi necesară. Avem suficiente cunoştinţe ştiinţifice şi am dezvoltat intervenţii care funcţionează pentru a aborda aceste boli. În Africa, de exemplu, mai mult de 700 de milioane de plase pentru pat tratate cu insecticide au ajutat deja să reducă ratele de malarie în mod dramatic, în special în rândul copiilor şi femeilor gravide.
Angajamentul politic susţinut poate salva milioane de vieţi şi produce un randament social şi economic substanţial. Dar este important să se recunoască faptul că un control asupra bolilor transmise prin vectori merge dincolo de sectorul de sănătate. Iniţiative de dezvoltare prost planificate - cum ar fi defrişarea pădurilor, construcţii de baraj sau de irigare pentru a stimula producţia de alimente - ar putea creşte povara bolii. Abordarea acestei probleme necesită un efort integrat, coerent şi unit în multe sectoare, inclusiv mediul, agricultura, apa şi canalizarea, planificarea urbană şi educaţia.
Toată lumea are un rol de jucat în lupta împotriva bolilor transmise prin vectori - organizaţii internaţionale, guverne, sectorul privat, societatea civilă, grupuri comunitare şi indivizi. De Ziua Mondială a Sănătăţii din acest an, îndemn ţările şi partenerii de dezvoltare pentru a face controlul bolilor transmise prin vectori o prioritate. Să lucrăm împreună pentru a aborda această ameninţare gravă, dar cu potenţial mare de prevenire pentru sănătatea umană şi dezvoltare“, se arată în mesajul transmis de Secretarul General ONU.
Peste 170 de moldoveni infectaţi cu boala Lyme
În Moldova se înregistrează anual până la 30 de cazuri de malarie, circa 174 de pacienţi cu boala Lyme şi până la şase cazuri de febră Q. Potrivit Ministerului Sănătăţii, majoritatea pacienţilor care au contactat aceste boli au venit din ţările cu climă tropicală şi subtropicală din Africa, Asia de Sud-Est şi America de Sud.
Aceste date au fost făcute publice în contextul în care, în acest an, Ziua Mondială a Sănătăţii e dedicată măsurilor de profilaxie a bolilor transmise de insecte, precum ţânţarii, căpuşele, puricii şi păduchii.
Pentru a evita contactarea unor boli precum febra galbenă, febra Dengue, Chikungunya, infecţia cu virusul West Nile, boala Lyme, febra Q, encefalita acariană, tularemia şi febra hemoragică de Crimeea-Congo, specialiştii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă să ne punem la ferestre plase împotriva ţânţarilor, pulverizarea de insecticide admisibile în interiorul camerei, îngrijirea bazinelor acvatice şi a celor mlăştinoase, precum şi asanarea subsolurilor care favorizează înmulţirea ţânţarilor.
Reprezentanţii OMS le recomandă moldovenilor care merg frecvent în ţările cu risc crescut de îmbolnăvire să se informeze, înainte de a pleca în străinătate, despre situaţia epidemiologică în ţara respectivă, vaccinarea obligatorie înainte de a călători în diferite state şi evitarea zonelor cu densitate mare de ţânţari.
Pentru a preveni agăţarea căpuşelor şi transmiterea microbilor transportaţi de acestea, specialiştii Centrului Naţional de Sănătate Publică ne recomandă să evităm staţionarea în păduri şi a zonelor cu iarbă înaltă şi purtarea de haine cu mâneci lungi, în culori deschise, în timpul plimbărilor prin zonele forestiere.