Igor Grosu: Vreau să văd soluţii de la Moldovagaz, nu doar solicitări de majorare a tarifului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Grosu
Igor Grosu

Preşedintele Parlamentului s-a arătat critic la adresa reprezentanţilor Moldovagaz, după ce Vadim Ceban a menţionat că ANRE a majorat prea puţin tariful la gazele naturale, fapt ce nu permite acoperirea cheltuielilor de achiziţie a gazului.

Igor Grosu le cere celor de la Moldovagaz să acţioneze în interesul cetăţenilor Republicii Moldova şi să vină şi cu soluţii de depăşire a crizei, nu doar cu propuneri de majorare a tarifului, notează IPN.

Recent ANRE a majorat tariful la gazele naturale până la 18,61 lei pentru un metru cub. După majorare, şeful Moldovagaz a menţionat că tarifele ar trebui, din nou, ajustate în creştere, întrucât nici noul tarif nu acoperă preţul de achiziţie. Vadim Ceban spune că în luna iunie preţul de achiziţie a gazului este de 880 de dolari pentru o mie de metri cubi.

„Vreau să văd de la Moldovagaz şi soluţii, nu doar să vină în fiecare lună şi să spună că mai trebuie de majorat tariful. Deocamdată, doar Guvernul intervine şi salvează situaţia. Moldovagaz este parte a Gazprom-ului şi ar trebui să depună puţin efort împreună cu compania-mamă, în caz contrat ar trebui să luăm cuvântul Moldova din denumirea Moldovagaz. Este adevărat, invazia a provocat aceste scumpiri exorbitante, cu 400% au crescut preţurile la produsele energetice şi noi pe toate le importăm. Noi nu producem aşa ceva”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Preşedintele Parlamentului spune că în condiţiile majorării galopante a preţurilor tuturor produselor, statul monitorizează, în special, preţurile la produsele alimentare şi intervine atunci când sunt depistate abuzuri din partea monopoliştilor.

„Autorităţile trebuie să intervină şi să nu permită ca unii jucători de pe piaţa internă, mă refer la produsele alimentare, să abuzeze. În cazul uleiului, statul a intervenit. Şi la capitolul TVA şi la capitolul excepţii pe care le avea acest tip de produs la export liber pe pieţele internaţionale. Acum avem discuţii şi cu producătorii şi cu reprezentanţii lanţurilor comerciale. Noi le-am spus direct că atunci când la toţi le este greu, nu este acceptabil ca unora să le fie bine. Le-am spus că acum e nevoie de solidaritate”, a mai spus preşedintele Parlamentului.

Potrivit prognozelor Băncii Naţionale, în Republica Moldova inflaţia ar putea ajunge la 31% la sfârşitul anului. Inflaţia ar putea bate în retragere abia în 2023, când este prognozată o scădere a acesteia până la 16,5%. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite