GALERIE FOTO Doliu şi lacrimi la slujba de pomenire a victimelor înmormântate la Cimitirul Eroilor din Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii le-au comemorat pe victimele înmormântate în Cimitirul Eroilor
Oamenii le-au comemorat pe victimele înmormântate în Cimitirul Eroilor

Aproximativ 50 de oameni au asistat la ceremonia religioasă oficiată de Mitropolia Basarabiei la Cimitirul Eroilor din Capitală.

Circa 50 de vârstnici, tineri şi copii au participat astăzi la o slujbă de pomenire a victimelor căzute în Cel de-al Doilea Război Mondial, în Cimitirul Eroilor din Chişinău. 

„Nu putem spune că fascismul a fost mai bun decât comunismul sau invers. Politica comunismului a fost să ne deporteze în Siberia sau în Kazahstan şi să ne destrame ca neam. Din datele pe care le ştiu 270.000 de oameni au murit în aşa-zisa luptă de eliberare dusă de sovietici. Ne luptăm pentru ca această bucată de pământ de la Cimitirul Eroilor să-şi reia destinaţia iniţială“, a spus Gheorghe Grimciuc, un colonel în rezervă prezent la manifestaţie.

„Avem în jur de 1.000 de eroi înmormântaţi aici. Circa 800 dintre ei au fost deja indentificaţi, iar 86 sunt în curs de identificare. Odihnesc aici români, cehi, francezi, italieni, ruşi. Sunt circa trei hectare de teren pe care vrem să le îngrădim. Pe 1 mai au venit vreo opt maşini aşa-zisa panglica Sfântului Gheorghe, deşi acea panglică e negru cu alb şi au făcut mizerie“, a susţinut şi Vasile Zaiţ, preşedintele Comitetului Salvarea Cimitirului Eroilor.

Ceva mai departe, o bătrână îmbrăcată în negru urmăreşte cu lacrimi în ochi slujba susţinută în mijlocul cimitirului părăsit. Ne spune că a fost profesoară de matematică şi că toate rudele ei au fost nimicite de sovietici. „Sunt distrusă. Toată familia mea a fost omorâtă. Au fost duşi în Siberia. Care au murit acolo, care au murit după ce s-au întors, bolnavi. Trăim în ţara groazei, unde moldovenii sunt cei mai părăsiţi de toţi. Am venit aici din dragoste faţă de neam. Socotesc că azi ar trebui să fie o zi de doliu, nu una de cântece şi veselie. Socotesc că ar trebui să fim uniţi şi să ne amintim de toţi cei care au murit şi care au fost duşi în Siberia şi distruşi, indiferent de naţionalitate“, a menţionat Silvia Vâşcu.

„Acest cimitir e o rană sângerândă a neamului nostru. Se vede cum lamele buldozerelor au nimicit istoria şi faima demnităţii noastre şi a neamului nostru, precum şi a celorlalţi etnici care au locuit şi locuiesc în continuare în acest petic de pământ.  “, a spus Ioan Bărbău, protopop de Chişinău, în cadrul Mitropoliei Basarabiei, care a oficiat slujba de pomenire a eroilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite