FOTO Jurnalista rusă expulzată de la Chişinău afirmă că poliţiştii de frontieră ar fi agresat-o: Am vânătăi pe tot corpul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO kp.ru
FOTO kp.ru

Daria Aslamova, jurnalista publicaţiei ruse „Komsomoliskaya pravda”, căreia i-a fost interzis accesul pe teritoriul Republicii Moldova în seara de marţi, 26 septembrie, pentru că nu ar fi putut explica motivul vizitei sale, susţine că a fost întâmpinată pe Aeroportul Internaţional Chişinău de către mai mulţi poliţişti de frontieră înarmaţi, care ar fi agresat-o. Poliţia de frontieră respinge acuzaţiile.

Daria Aslamova afirmă că intenţiona să vină la Chişinău pentru a lua un interviu de la Igor Dodon, cu care a avut o înţelegere prealabilă şi care i-ar fi eliberat actele necesare ce demonstrau scopul justificat al vizitei sale în Republica Moldova, doar că poliţiştii de frontieră au întors-o din drum.

„Eu nu am putut dormi, mă durea totul. Dimineaţa când m-am văzut în oglindă m-am speriat. Apropo, vânătăile îmi sunt pe tot corpul”, a declarat Daria Aslamova pentru colegii săi de la „Komsomoliskaya pravda”.

Potrivit jurnalistei ruse, patru poliţişti de frontieră ar fi apucat-o de mâini şi de picioare şi au transportat-o în felul acesta până la aeronava pentru cursa Chişinău-Bucureşti, pentru că ea venise cu escală prin Bucureşti.

Jurnalista explică că intenţionat a decis să vină prin Bucureşti, în speranţa că autorităţile moldovene îi vor permite intrarea în ţară, subliniind că ştia despre experienţa altor jurnalişti ruşi veniţi de la Moscova, care au fost expulzaţi anterior de la Chişinău.

Ziarista a mai adăugat că, odată ajunsă la Bucureşti, a fost contactată de reprezentanţii Preşedinţiei moldovene, care au informat-o despre faptul că MAE a declarat-o person non grata şi că, în cazul în care va reuşi să ajungă în Moldova, Igor Dodon îi va acorda un interviu, dar în caz contrar, Preşedinţia nu este în puteri să-i permită accesul în ţară.

Serviciului de presă a Poliţei de Frontieră a precizat pentru Realitatea.md că jurnalista rusă a fost reţinută pe Aeroportul din Chişinău din motiv că a tăinuit scopul real al vizitei sale în Republica Moldova.

„Poliţiştii de frontieră nu au fost agresivi şi s-au comportat cu aceasta conform procedurilor standarde. Declaraţiile pe care le-a făcut în presă nu sunt adevărate”, a declarat ofiţerul de presă, Raisa Noviţchi, pentru sursa citată.

Daria Aslamova foto
image

Reacţia Preşedinţiei Republicii Moldova

„Sunt indignat de interdicţia de intrare pe teritoriul ţării pentru jurnalista ziarului „Komsomolskaia pravda”, Daria Aslamova. Interdicţia în cauză reprezintă un nou pas ostil a Guvernului Moldovei faţă de partenerul nostru strategic, Federaţia Rusă”, a menţionat Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Şeful statului a acuzat guvernarea de la Chişinău de rusofobie, dar nu a uitat să critice nici jurnaliştii români, pe care i-a învinuit de acţiuni antistatale.

„Şovinii rusofobi din birourile guvernamentale depăşesc orice limite. În prezent, pentru fiecare jurnalist din Rusia care intră pe teritoriul ţării noastre, trebuie să-i fie expediată o invitaţie personală. Totodată, jurnaliştii români, care desfăşoară activităţi antimoldoveneşti şi antistatale lucrează nestingherit în Moldova”, a notat Dodon.

Preşedinţele susţine că „avem de-a face cu o nouă manifestare antirusă din partea Guvernului Moldovei, aşa cum s-a mai întâmplat şi în alte cazuri, organizată intenţionat în ajunul întrevederii mele de lucru cu Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, preconizată pentru 11 octombrie, la Soci, cu scopul de a afecta atmosfera acestei întrevederi şi creării unor obstacole pentru dialogul moldo-rus”.

Igor Dodon a mai adăugat că pe parcurzul zilei de miercuri, 27 septembrie, va avea „informaţia deplină despre motivele deportării jurnalistului Daria Aslamova” şi că „interviul va avea loc în orice condiţii. Aici sau la Moscova”.

Amintim că, pe 1 septembrie, poliţiştii de frontieră de la Chişinău nu ar fi permis intrarea în Republica Moldova a redactorului ziarului „Argumentî i faktî” din Federaţia Rusă (publicaţie apropiată Kremlinului). Şi atunci refuzul autorităţilor moldovene a fost legat de faptul că jurnalistul rus Igor Cerneak nu ar fi indicat scopul vizitei sale la Chişinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite