FMI prognozează o stagnare economică în acest an pentru Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul FMI; FOTO Shutterstock
Sediul FMI; FOTO Shutterstock

Fondul Monetar Internaţional anticipează o stagnare economică pentru Republica Moldova în acest an. O spune ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Marcel Spatari, potrivit căruia impactul războiului ruso-ucrainean este unul semnificativ pentru economia ţării. Totuşi, Spatari spune că autorităţile sunt optimiste în privinţa asistenţei financiare externe destinate Republicii Moldova.

Oficialul şi-a exprimat speranţa că întreaga comunitate internaţională va ajuta Republica Moldova să depăşească acest impas, notează IPN.

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale spune că războiul de la graniţă şi criza de securitate din regiune au un impact major asupra bugetului de stat. Marcel Spatari spune că experţii FMI se arată sceptici în privinţa performanţelor economice înregistrate de Republica Moldova în acest an.

„Foarte multe rute comerciale au fost redirecţionate prin Constanţa în loc de Odesa. Oamenii reacţionează bolnăvicios la o penurie percepută a unor mărfuri, cum ar fi sarea, deşi există oportunităţi alternative de aprovizionare. Republica Moldova a depins până acum de unele produse din Ucraina, dar asta nu înseamnă că nu există alternative, care pot fi accesibile rapid. Există Turcia, Europa Centrală şi de Est. Există un impact, bineînţeles, pentru că toate rutele terestre din Rusia trec prin Ucraina şi pentru exporturi este complicat. Cu siguranţă, va fi un impact asupra economiei. Am avut o şedinţă cu FMI şi previziunile sunt de stagnare economică pentru acest an”, a spus Marcel Spatari în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Totuşi, oficialul spune că Guvernul contează pe sprijinul partenerilor externi pentru a face faţă crizei. Marcel Spatari a anunţat că în curând, în Parlament, va avea loc rectificarea legii bugetului de stat, pentru că nici veniturile şi nici cheltuielile planificate anul trecut nu mai coincid cu noua realitate economică.

„Suntem optimişti în ceea ce priveşte asistenţa economică externă pentru a face faţă provocărilor. Avem de indexat pensiile mai mult decât ne-am aşteptat anul trecut, asta va creşte puterea de cumpărare a oamenilor. Toată povestea cu preţurile la energie ne-a costat scump, 2 miliarde de lei. Cele 60 de milioane de euro, acordate de UE au venit în calitate de suport bugetar, fără a fi condiţionate că urmează să fie cheltuite strict pentru compensaţii. Banii nu au venit doar pentru compensaţii, ci şi pentru întărirea capacităţilor de stocare a gazelor naturale, interconexiune energetică cu România”, a mai spus Marcel Spatari.
Ieri, europarlamentarul român Siegfried Mureşan a anunţat că asistenţa macrofinanciară din partea Uniunii Europene în valoare de 150 de milioane de euro a fost aprobată în cadrul Comisiei de comerţ a Parlamentului European. Din totalul asistenţei macrofinanciare, 30 de milioane de euro urmează a fi oferite în calitate de grant.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite