Fermierii, revoltaţi de politica fiscală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unii agricultori au fost favorizaţi de către deputaţi
Unii agricultori au fost favorizaţi de către deputaţi

Agricultorii susţin că au fost puşi de guvernanţi într-o situaţie discriminatorie prin introducerea din acest an a unor noi cote de impozitare.

Introducerea din acest an a impozitului pe venit în mărime de 12% pentru o parte din întreprinderile agricole crează o situaţie când o parte din producători sunt favorizaţi, susţine Alexandru Sliusari, preşedintele asociaţiei UniAgroProtect.

„Astfel, dacă întreprinderile înregistrate ca SRL sau societate pe acţiuni (SA) trebuie să achite un impozit pe venit de 12%, gospodăriile ţărăneşti (GŢ) - de numai 7%. La fel, dacă primele sunt obligate să achite contribuţii la cote maxime în Fondul Social, pentru GŢ cerinţele sunt minime. Toate acestea creează o situaţie de discriminare în rândul producătorilor agricoli", a precizat Alexandru Sliusari.
Potrivit şefului UniAgroProtect, dacă autorităţile îşi vor menţine politica fiscală, majoritatea SRL-urilor şi a societăţilor pe acţiuni din sectorul agrar şi-ar putea schimba statutul. „Deja mai mulţi reprezentanţi ai producătorilor au anunţat că sunt gata să-şi lichideze firma şi să creeze în loc zeci de gospodării ţărăneşti, iar astfel statul va pierde şi mai mult", afirmă Sliusari.

Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii, spune că soluţionarea acestor probleme ţine mai mult de competenţa altor factori de decizie. Totodată, el a menţionat că statul nu are suficiente resurse pentru a-i ajuta pe producătorii agricoli. „În acest an au fost prevăzute 400 de milioane de lei pentru subvenţionarea agriculturii. E clar că producătorii ar vrea mai mulţi bani, dar de unde să luăm? Vom încerca să atragem mai multe fonduri externe pentru agricultură", a afirmat Vasile Bumacov.

CER SUBVENŢII PENTRU MOTORINĂ

În afară de politica fiscală, agricultorii se arată revoltaţi şi de preţurile mari la carburanţi şi cer statului ca valoarea accizului la motorină să le fie returnată.
Mai mult, UniAgroProtect propune aplicarea cât mai urgentă a altei metodologii de control a preţurilor la produsele petroliere, pentru a combate monopolul şi înţelegerile de cartel. Metoda propusă de asociaţie „ar lua în calcul nu doar o simplă declarare la punctul vamal a preţurilor de import pentru verificarea normei de rentabilitate, ci va permite şi verificări la sursa de furnizare a produselor petroliere".

Îi acuză pe deputaţi

Potrivit unei declaraţii difuzate de UniAgroProtect, deputaţii au creat condiţii discriminatorii pentru o parte din agricultori prin modificările operate la un şir de acte legislative ce vizează politica fiscală şi cea de asigurări sociale şi introducerea:
(i) impozitului pe venit pentru o parte din întreprinderi, în mărime de 12%;
(ii) impozitului la achitarea dividendelor în mărime de 6%;
(iii) obligaţiunii angajatorilor să achite salariaţilor 3 zile pentru incapacitatea temporară de muncă, fără diminuarea contribuţiilor de asigurări sociale;
(iv) împuternicirilor suplimentare pentru organele fiscale privind controlul şi aplicarea sancţiunilor;
(v) sancţiunilor mai rigide pentru mai multe încălcări ce ţin de legislaţia fiscală.

Uniunea consideră că Parlamentul astfel a creat condiţii discriminatorii pentru o parte din producătorii agricoli,prin introducerea pentru agenţii economici cu forma organizatorico-juridică de gospodării ţărăneşti (de fermier) a mai multor facilităţi cum ar fi: cota impozitului pe venit în mărime de 7% (introdusă în intervalul între prima şi a doua lectură de examinare în Parlament, fără nici o consultare cu mediul de afaceri); posibilitatea achitării contribuţiilor de asigurări sociale în mod benevol; reducerea de 75% din costul poliţei de asigurare obligatorie în medicină.

Uniunea Asociațiilor Producătorilor Agricoli constată că toate modificările nominalizate stimulează concurenţa neloială în sectorul agrar, sporesc presiunea fiscală asupra întreprinderilor ce activează legal, contribuie la creşterea economiei subterane, provoacă tensiuni între agenţii economici din agricultură. Pe de altă parte, acestea creează premise pentru ca în anul 2012 să se reducă numărul locurilor de muncă legale şi să fie diminuate încasările în bugetul naţional.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite