Falimentul politicii fiscale adoptate în grabă şi la comanda şefilor de partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru unii oficiali nici automobilele Ferrari nu sunt maşini de lux FOTO Tudor Iovu
Pentru unii oficiali nici automobilele Ferrari nu sunt maşini de lux FOTO Tudor Iovu

Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale mai multe prevederi din politica bugetar-fiscală pentru anul 2014. Experţii nu exclud că documentul votat în grabă de Parlament, la sfârşitul lui decembrie, ar conţine şi alte modificări ce pot fi contestate la Înalta Curte şi sugerează autorităţilor să revizuiască documentul

Marţea trecută, a fost anulată amendarea Codului Fiscal care permitea să fie redirecţionat către organizaţiile necomerciale de utilitate publică şi instituţiile religioase până la 2% din impozitul pe venit reţinut de la persoanele fizice. Magistraţii au constatat că amendamentul nu a avut avizul Guvernului şi că n-au fost identificate surse pentru a compensa pierderile (conform unor estimări, ar fi vorba de 40 de milioane de lei) pe care le vor avea autorităţile publice locale, ca urmare a redirecţionării unei părţi din sursele financiare din impozitul pe venit al persoanelor fizice.

Documente neconstituţionale pe bandă rulantă

Joi, 13 februarie, Înalta Curte a declarat neconstituţional amendamentul prin care compania de construcţii Glorinal a fost scutită de impozite în valoare de 25 de milioane de lei. Motivul invocat a fost iarăşi lipsa unui aviz din partea Executivului. Din decizia Curţii Constituţionale rezultă că Guvernul a semnalat faptul că reconstrucţia Complexului monastic Curchi de către Glorinal nici nu era preconizat să fie finanţată din bugetul de stat.

Ultimul cui în politica fiscală pentru 2014 a fost bătut vineri, 14 februarie, când magistraţii au declarat neconstituţională micşorarea cu 43% a taxelor la importul automobilelor cu motoare puternice. Şi aici motivul principal a fost lipsa unui aviz din partea Guvernului. Totodată, magistraţii au hotărât că până la completarea cadrului legal cu prevederi care vizează mărimea accizelor pentru mijloacele de transport ce au motoare cu capacitatea mai mare, de 2.500 de centimetri cubi - în cazul motoarelor diesel, şi de peste 3.000 de centimetri cubi - la cele cu benzină, urmează să se aplice prevederile vechi.

Anterior, Curtea Constituţională a declarat neconsituţională plafonarea taxelor locale, votat în Parlament în aceeaşi zi de 23 decembrie.

Deputaţii vor revota unele legi

În urma ultimei decizii, din 14 februarie, Guvernul şi Parlamentul ar urma să revizuiască întreaga politică bugetar-fiscală şi chiar şi bugetul de stat pentru anul 2014. „Noi considerăm că este o hotârăre corectă, oportună şi morală. Parlamentul a adoptat o decizie imorală, care pune presiuni pe marea majoritate a cetăţenilor“, a comentat liberalul Valeriu Munteanu, unul dintre autorii contestaţiei. Totodată, deputatul a spus că în urma sesizărilor depuse de el şi de colegii săi au fost anulate patru astfel de hotărâri şi s-a reuşit întoarcerea la bugetul de stat a circa 300 de milioane de lei.

Premierul Iurie Leancă a anunţat, miercurea trecută, că mai multe elemente din politica bugetar-fiscală pentru anul 2014 ar putea fi revizuite, chiar în această săptămână. „După o analiză riguroasă a politicii bugetar-fiscale, s-au constatat mai multe discrepanţe între ceea ce a aprobat Cabinetul de Miniştri şi ceea ce au votat, ulterior, deputaţii“, a declarat şeful Executivului, care a adus drept exemplu acciza pentru importul maşinilor de lux.

Veaceslav Ioniţă, preşedintele Comisiei Economie, Buget şi Finanţe, a sugerat că Parlamentul va reveni la votarea acestor documente, dar ţinând cont de recomandările Curţii Constituţionale. „Avem deja un proiect de lege privind reglementarea taxelor locale. În privinţa celorlate documente urmează să fie luată o decizie politică în cadrul coaliţiei“, a precizat liberal-democratul.

Ar putea exista şi alte prevederi absurde

Economistul Dumitru Budianschi nu exclude faptul că în politica fiscală să existe şi alte amendamente adoptate cu încălcări şi care ar putea fi declarate neconstituţionale. „La finele anului 2013 deputaţii au votat în grabă mai multe modificări, unele chiar absurde. Pentru a evita noi decizii din partea Înaltei Curţi, autorităţile şi specialiştii ar trebui să facă o analiză a tuturor documentelor votate de Parlament şi să le aducă în concordanţă cu procedurile legale. De asemenea, acolo unde există dubii privind anumite chestiuni pe fondul problemei este bine să se ceară interpretarea Curţii, pentru evitarea unor decizii de neconstituţionalitate“, susţine directorul de programe la Expert-Grup.

Budianschi consideră că decizia legislativului în cazul Glorinal este un evident abuz, în schimb în privinţa taxelor la importul de automobile spune că a fost o decizie pripită şi ca de obicei prost fundamentată. „Revenirea imediată la cotele vechi ar fi o greşeală in primul rând din punct de vedere politic. Se va crea impresia că cineva a organizat special acest lucru pentru anumite persoane, iar pentru muritorii de rând se revine la taxele mari. De asemenea, este necesar de ţinut cont şi de faptul că astfel de erori ale Parlamentului pot crea serioase prejudicii economice persoanelor şi companiilor care se ocupa de importul autoturismelor. Ce se va întâmpla cu eventualele maşini care deja au fost procurate şi sunt pe drum (inclusiv pe mare), deoarece când acestea vor ajunge in vama vor fi in vigoare taxele vechi. Oamenii au planificat un cost, iar dacă se revine la vechile taxe, va fi un cost mai mare. Cine le va plăti diferenţa?“, se întreabă economistul.

În opinia lui Dumitru Budianschi, pentru a evita astfel de situaţii documentele de politici trebuie să treacă filtrul unor discuţii publice, cu oameni de afaceri, cu experţii şi cu reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale.

„Nu este exclus că în politica fiscală să existe şi alte amendamente adoptate cu încălcări şi care ar putea fi declarate neconstituţionale. Dumitru Budianschi, economist

Priorităţi de politici fiscale

Consolidarea fiscală trebuie să fie o prioritate, indiferent de etapa ciclului electoral, se constată într-o analiză a Centrului analitic Expert-Grup. În vederea asigurării stabilităţii finanţelor publice, experţii recomandă restructurarea sectorului bugetar, fapt ce ar permite eficientizarea cheltuielilor bugetare şi îmbunătăţirea mecanismului de administrare fiscală, care ar duce la creşterea încasărilor bugetare. Totodată, semnarea unui memorandum cu FMI trebuie să fie o prioritate imediată a Guvernului, ceea ce ar permite asigurarea unei perne de siguranţă împotriva eventualelor şocuri externe.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite