Expert-Grup: Sectorul justiţiei rămâne lipsit de transparenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Sectorul justiţiei rămâne lipsit de transparenţă, iar nivelul de executare a acţiunilor restante continuă să fie scăzut. Este constarea experţilor de la Centrul Analitic „Expert-Grup”, care au făcut o analiză a performanţei implementării Strategiei de reformă a sectorului justiţiei pentru anii 2011 – 2016.

Economistul centrului, Tatiana Savva, a spus într-o conferinţă de presă la IPN că din cele 489 de acţiuni prevăzute a fi realizate până la sfârşitul anului 2016 80% sunt raportate ca executate. Doar 27% sunt însă în măsură să schimbe situaţia din sistem. Jumătate dintre acestea au fost executate în termen, iar restul cu întârziere de la trei luni până la trei ani. Mai puţin de 5% din totalul acţiunilor nu au fost realizate, iar restul realizate parţial.

„Dacă e să luăm în consideraţie importanţa acţiunilor neimplementate, atunci nivelul de realizare a reformei este mult mai mic. Sectorul justiţiei are în continuare un nivel scăzut de încredere în rândul populaţiei”, a spus Tatiana Savva.

Potrivit studiului, restanţele strategiei ţin de reforma Procuraturii, legea privind medierea, cea cu privire la notariat, legea probaţiunii etc. Nu a fost reformat încă Institutul Naţional al Justiţiei, Curtea Constituţională, sistemul avocaturii, cel al executorilor judecătoreşti, instituţia avocatului poporului . „Nu a fost demilitarizat sistemul penitenciar şi cel al procuraturii. Comisia Naţională de Integritate şi instrumentele de prevenire a corupţiei nu sunt suficient de bine consolidate”, a conchis Tatiana Savva.

Lecţiile care pot fi învăţate în urma acestei reforme ţin în special de necesitatea de o mai bună fundamentarea a reformei şi evaluarea corectă a necesităţilor sistemului. O altă lecţie este şi înţelegerea necesităţii coordonării eforturilor şi alegerea corectă a modului de gestiune a reformei, care sunt direct legate de utilizarea eficientă a banilor. Transparenţa şi comunicarea mai bună a rezultatelor, dar şi a problemelor, ar fi dus pe de o parte la o mai bună înţelegere a subiectului, menţionează experţii.

La sfârşitul anului trecut, Parlamentul a extins până la 31 decembrie 2017 termenul de implementare a strategiei de reformă a sectorului justiţiei 2011-2016. Ministerul Justiţiei s-a obligat să pregătească un nou document de politici privind reformarea justiţiei şi să identifice sursele de finanţare.

Până pe 20 octombrie, Ministerul Justiţiei trebuie să prezinte Parlamentului un raport privind implementarea Strategiei de reformare a sectorului justiţiei pentru perioada 2011-2016.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite