Ewa Björling, ministrul Comerțului din Suedia: „Da, există corupție aici. Da, e foarte multă birocrație“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialul de la Stockholm, care s-a aflat recent în ţara noastră, a declarat că Republica Moldova figurează printre ţările-problemă, care îi descurajează pe agenții economici suedezi să investească masiv.

„Adevărul": Suedia este unul dintre cei mai importanţi susţinători ai integrării europene a Republicii Moldova, cu toate că nu se numără printre principalii parteneri comerciali ai ţării noastre. De ce susţineţi atât de puternic aderarea noastră la UE?

Ewa Björling: Din Suedia până în Moldova e o distanţă mai mare. De aceea, cele mai importante destinaţii de export sunt Germania, Norvegia, Finlanda şi Danemarca. Vecinii noştri cei mai apropiaţi. În plus, ne este mai uşor să facem comerţ în UE, fără bariere. Totodată, avem o tradiţie îndelungată pe planul cooperării internaţionale, promovarea drepturilor omului şi a democraţiei.

Credem că UE trebuie extinsă către vecinii noştri estici, iar dumneavoastră sunteţi unul dintre aceştia. Cooperăm de mulţi ani cu Moldova în privinţa dezvoltării sociale şi economice. Sper ca în viitor să ne putem concentra şi mai mult pe relaţiile comerciale.

Ce trebuie făcut pentru a extinde cooperarea comercială dintre cele două state?

Sunt mai multe instrumente pentru extinderea relaţiilor noastre comerciale. Unul dintre acestea este să ne întâlnim mai des. Am venit împreună cu o delegaţie de oameni de afaceri. În activitatea de zi cu zi avem ambasada noastră aici, care lucrează intens la promovarea comerţului, precum şi un consiliu care încearcă să faciliteze investiţiile private suedeze în 66 de ţări. Totuşi, avem nevoie de mai multe date despre Moldova, ca destinaţie comercială. Suntem încântaţi de faptul că în Suedia sunt experţi moldoveni care promovează ţara dumneavoastră, dar şi că mergeţi înainte cu reformele pentru integrarea în UE.

Oamenii de afaceri suedezi, interesați să investească în sănătate, infrastructură și telecomunicațiile din Republica Moldova

Deşi sunt câteva companii suedeze care au investit în Moldova, volumul acestor investiţii private nu este atât de mare. Care sunt motivele?

În general, când companiile suedeze se interesează de exporturi de obicei încep cu ţările vecine şi apoi stabilesc o strategie de plasare a produselor şi serviciilor în funcţie de cerinţele pieţelor vizate. Am fost întrebată dacă este corupţie în Moldova. Da, există corupţie aici. Este o birocraţie exagerată? Da, e foarte multă birocraţie. Au multe criterii după care decid dacă intră sau nu pe o piaţă nouă. Din fericire, Guvernul Moldovei lucrează la adoptarea unui set de măsuri anti-corupţie.

În Suedia avem un portal anti-corupţie, pe care l-am creat împreună cu alte state UE. Este de fapt un instrument online gratuit pentru companii mici şi mijlocii, cu informaţii despre situaţia reală din anumite ţări, în special despre cele cu probleme. Moldova este una dintre aceste ţări.

Există intenţia businessmenilor din delegaţia suedeză de a investi în Republica Moldova?

Cei care fac parte din delegaţia noastră sunt sigură că au venit cu un scop clar, de a lansa afaceri în Moldova. O parte dintre reprezentanţii agenţilor economici din delegaţie noastră sunt stabiliţi aici. Ceilalţi se gândesc serios la oportunităţile descoperite aici.

Care sunt ramurile economice atractive pentru companiile suedeze?

Ca şi domenii de interes pentru afaceri, vorbim despre infrastructură, sănătate, IT&C, telecomunicaţii, industrie cosmetică, produse speciale pentru îngrijirea vârstnicilor, precum şi eficienţă energetică.

INTERVIU Ingrid Tersman, ambasadoarea Suediei la Chișinău: „Experiența Suediei arată că totul este posibil"

Suedia este un model de dezvoltare social-economică pentru mai multe state. Care este reţeta succesului?

Nu cred că e vorba despre o reţetă general valabilă. Modelul suedez este aplicabil pentru Suedia.

Consider că trebuie să aveţi un sistem al bunăstării bine pus la punct, în care să fie inclus fiecare cetăţean. Atunci când luăm decizii, avem grijă ca acestea să ducă la crearea de locuri de muncă. În prezent, avem un echilibru stabil între deciziile politice, economia de piaţă şi comunitatea de afaceri. Ne ascultăm unii pe ceilalţi. Am alocat resurse foarte mari în infrastructură, educaţie şi cercetare. Aceste trei domenii trebuie susţinute, indiferent dacă trecem prin vremuri bune sau mai grele.

Ce le recomandaţi autorităţilor de la Chişinău pentru a stimula dezvoltarea afacerilor, astfel încât să afecteze pozitiv bunăstarea cetăţenilor?

Nu sunt în măsură să comentez politicile interne. Dacă ne gândim la cum poate fi o ţară atractivă pentru investiţii şi pentru comerţ, sunt necesare oportunităţi reale pentru sectorul privat şi o legislaţie transparentă şi echilibrată.

Profil Ewa Björling

Funcţia: ministrul Comerţului din Suedia;
Vârsta: 51 de ani;
Studii: Licenţiată în Chirurgie Dentară, la Institutul Karolinska din Solna (1987), doctor în medicină (1993).

Înaltul oficial suedez a fost anterior membru în cadrul comisiilor parlamentare de relaţii externe şi educaţie. Totodată, a condus Consiliul Naţional Suedez pentru Prevenirea HIV, a fost membru în board-ul Biroului de Asigurări Sociale, dar şi consilier municipal în oraşul Ekerö.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite