EDITORIAL Neprihăniţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valentina Basiul
Valentina Basiul

Fac dreptate în cea mai săracă ţară din Europa, respectiv, primesc şi cele mai mici salarii de judecători de pe continent, se plâng adesea că sunt remuneraţi prost şi că le sunt distribuite mult mai multe dosare decât ar fi în stare să le ducă. Pe de altă parte, de ani buni, circulă legende despre averile de invidiat pe care şi le-au adunat dubios în perioada tranziţiei.

„Adevărul" a relatat recent despre „casa din poveşti" a Ninei Cernat şi „împărăţia" de la Poşta Veche a lui Sergiu Arnăut. Şi aceste cazuri sunt doar vârful aisbergului. S-ar putea ca averile celor doi să fie mult mai consistente decât am reuşit să aflăm noi, ziariştii.

Poate că unii judecători moldoveni trăiesc modest, am auzit că ar exista şi asemenea exemple. Chiar şi cazul preşedintelui Nicolae Timofti, care, după mai bine de 30 de ani de carieră în magistratură, locuieşte în acelaşi apartament din sectorul Râşcani al Capitalei, este o dovadă în acest sens. Eu vreau să cred că în această ţară există măcar câţiva donquijote.

Majoritatea magistraţilor însă au vile impozante, maşini de lux şi afaceri pe care nu pot explica din ce surse le-au achiziţionat/iniţiat. Cei mai mulţi şi le-au trecut pe numele soacrelor, concubinilor, mătuşelor Tamara etc., pentru a le pierde urma, şi continuă să se plângă că abia leagă tei de curmei cu un salariu de 5.000-6.000 de lei.

Pentru ca societatea civilă să-i poată prinde cu ocaua mică, trebuie să aibă o informaţie minimă - acele declaraţii pe venituri şi proprietăţi pe care domnii respectivi sunt obligaţi să le completeze anual. Astăzi, aceşti neprihăniţi îşi pot da sau nu acordul ca declaraţiile lor să fie publicate pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii. Astfel, nimeni, niciun ziarist sau ong-ist, nu poate să le urmărească traiectoria veniturilor şi averilor lor.

Nu vorbesc aici de instituţiile statului... Până nu demult, Puterea, indiferent de culoare, mima un proces democratic de control al averilor demitarilor, inclusiv ale judecătorilor. Acum însă guvernarea Alianţei pentru Integrare Europeană ne duce duduind spre Europa şi „a uitat" că de un an de zile avem o lege moartă şi o structură nefuncţională (Comisia Naţională de Integritate) care ar trebui să se ocupe cu acest lucru.

AIE a abandonat şi lupta cu flagelul corupţiei din Justiţie, promisiune făcută tuturor cancelariilor din Vest, fiind prinsă până peste cap cu împărţirea ultimelor funcţii libere.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite