EDITORIAL Ce aşteaptă moldovenii de la vizita lui Merkel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă nu a călcat bine pe pământul nostru cancelarul german că oamenii s-au declarat revoltaţi de măsurile de securitate impuse sau de graba autorităţilor de a cârpi drumurile pe unde va trece înaltul demnitar de la Berlin.

În ciuda incomodităţilor, majoritatea moldovenilor visează la clipa când vor scăpa de vize în UE şi la vremurile când republica noastră „va fi în rând cu lumea". Speranţe. Cu ce altceva ar mai trăi cetăţenii acestei ţări? Zarva din presă din ultimele zile are şi o explicaţie - Angela Merkel este al doilea lider european de mare calibru care ajunge în Republica Moldova. În cei 21 de ani de existenţă, ţara noastră a avut doar trei astfel de momente istorice: vizita din 1992 a secretarului de stat american James Baker, cea din 1998 a preşedintelui francez Jacques Chirac şi turneul de anul trecut al vicepreşedintelui SUA, Joe Biden. În rest, acest colţ de lume a fost lăsat de occidentali pe mâna ruşilor. Putini, medvedevi şi rogozini am mai avut pe ospeţi, însă vizitele demnitarilor de la Moscova nu mai provoacă asemenea emoţii în rândul populaţiei.

În ciuda propagandei sovietice la care suntem supuşi din 1944, moldovenii nu au uitat de germanii care au locuit pe aceste meleaguri. Sunt conştienţi că eternul război cu „fasciştii" există doar în mintea unor oameni rău intenţionaţi. Am avea ce le reproşa urmaşilor lui Goethe, Schiller sau Kant, acel tragic pact Ribbentrop-Molotov, de pe urma căruia suferim şi astăzi. Cu toate acestea, pentru noi, ca şi pentru restul lumii, Germania înseamnă corectitudine, onestitate şi calitate.

Chiar dacă au fost deportaţi de Stalin în Siberia sau strămutaţi de Hitler în Germania, în urma unui acord bilateral semnat cu sovieticii, şi nemţii care-şi trag obârşia din Basarabia îşi aduc deseori aminte de regiunea noastră. Bunăoară, fostul preşedinte german Horst Köhler, care provenea dintr-o astfel de familie, spunea cu mândrie că este „moldovean, neamţ basarabean".

Sigur că în cele vreo cinci ore cât va sta la Chişinău Angela Merkel nu va reuşi decât să ne critice sau să ne încurajeze să continuăm reformele. Numai faptul că va ţine un discurs public în faţa elitei moldoveneşti înseamnă ceva. Posibil că şeful guvernului german va vorbi şi despre reglementarea conflictului transnistrean, dar cu siguranţă nu va aduce cu ea vreun pact. Asemenea lucruri se decid în altă parte şi, în mod sigur, cu participarea activă a „ţarului" de la Moscova.

Indiferent ce va face la Chişinău, Angela Merkel deja a bifat o faptă bună: i-a mobilizat pe guvernanţi să îndrepte mai multe şosele şi borduri. Dă, Doamne, să avem vreo patru astfel de vizite pe an, şi nu numai la Chişinău! Poate aşa ne modernizăm şi noi ţara.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite