Dorin Drăguţanu spune de când moldovenii vor plăti pentru miliardul furat din bănci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creditele de urgenţă acordate băncilor devalizate vor fi transformate în curând în datorie publică FOTO: Adevărul
Creditele de urgenţă acordate băncilor devalizate vor fi transformate în curând în datorie publică FOTO: Adevărul

Şeful Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu, susţine că expiră deja termenul în care băncile furate trebuiau să ramburseze creditele acordate, care vor fi transformate în datorie publică.

Potrivit lui Drăguţanu, scadenţa creditelor acordate de BNM celor trei bănci cu probleme constituie momentul când expiră administrarea specială. „BNM a instituit administrare specială în noiembrie şi în decembrie 2014 la cele trei bănci, iar perioada de aplicare este de 9 luni, cu o perioadă de prelungire de trei luni. BNM nu vede rostul prelungirii acestei perioade”, a explicat guvernatorul BNM.

Cu alte cuvinte, acest lucru înseamnă că în luna august 2015, băncile trebuiau să întoarcă împrumuturile acordate de urgenţă de BNM. În condiţiile în care acestea nu sunt rambursate, Ministerul Finanţelor le preia şi le transformă în datorie de stat.

Acest lucru îl confirmă Drăguţanu. El a declarat că prevederile legislative adoptate în vederea salvării acestor bănci adoptate relevă faptul că creditele de urgenţă acordate de Banca Naţională vor fi preluate de Ministerul Finanţelor şi vor deveni datorie publică. „Prin urmare, toţi banii recuperaţi vor fi livraţi nemijlocit la Bugetul de Stat”, a mai spus Drăguţanu.

Dorin Drăguţanu susţine că după iniţierea procesului de lichidare a băncilor, autorităţile vor continua să investigheze situaţia lor şi să recupereze banii furaţi. „În momentul când se retrage licenţa unor bănci nu înseamnă că se pune cruce pe toate problemele şi totul s-a rezolvat. Banca în lichidare este un organism viu, doar că nu are posibilitatea să ofere servicii bancare. Autorităţile şi organele de anchetă vor putea să lucreze în continuare asupra depistării fondurilor deturnate sau asupra recuperării activelor care se află la bilanţul contabil. Cu cât mai mult se va recupera, cu atât mai mult va scădea costul final al soluţionării acestei probleme”, a menţionat şeful BNM.

Menţionăm că, valoarea creditelor de urgenţă acordate de BNM celor trei bănci implicate în tranzacţii dubioase prin care din ele a fost scos circa un miliard de dolari este de circa 14,8 miliarde de lei. Această sumă ar putea fi rambursată într-o perioadă de 20-25 de ani. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite